Σάββατο 2 Ιούλη 2011 - Κυριακή 3 Ιούλη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
Η τέχνη του σχεδίου

(Μάθημα 12ο - α' μέρος)

Ο «Ρ» επαναδημοσιεύει τα περίφημα 23 μαθήματα του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Για τους φίλους που ρωτάνε πώς θα προμηθευτούν προηγούμενα μαθήματα, μπορούν να απευθυνθούν στα κατά τόπους γραφεία του «Ρ» ή στα κεντρικά στην Αθήνα - Σόλωνος 130, Τ.Κ. 10681, 1ος όροφος. Τα μαθήματα δημοσιεύονται ανελλιπώς στον Κυριακάτικο «Ρ», από τις 7 Νοέμβρη 2010.

...«Προτού κανείς καταλήξει σε μια πράξη και για να πετύχει το σκοπό του μελετά ενέργειες που πρέπει να κάνει και υπολογίζει και τις συνέπειές τους. Πιστεύω ότι το σκάκι, μέχρι ένα αρκετό σημείο, είναι ένα μοντέλο ζωής και συνεπώς το σχέδιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο του παιχνιδιού. Τι είναι σχέδιο σ' ένα παιχνίδι; Είναι μια καλομελετημένη σειρά ενεργειών που στοχεύει στην επιτυχία ενός συγκεκριμένου σκοπού, η σειρά που παίρνει υπόψη την κατάσταση στη σκακιέρα και που μεταβάλλεται σύμφωνα με τις ενέργειες του αντιπάλου. Δεν πρέπει να συγχέουμε το σχέδιο με το σκοπό του παιχνιδιού. Ενας ερασιτέχνης μπορεί να πει: "Θέλω να κάνω σαχ-ματ γι' αυτό θα παίξω για ματ από την αρχή. Ετσι παίζω σύμφωνα με το σχέδιο". Αυτό είναι λάθος. Στην αρχική θέση δεν υπάρχουν πραγματικές συνθήκες για να κάνεις ματ στο βασιλιά του αντιπάλου. Το να κάνεις ματ είναι ο τελευταίος και ο πιο επιθυμητός σκοπός του παιχνιδιού και η φράση "παίζω για ένα ματ από την πρώτη κίνηση του παιχνιδιού" είναι μια ευχή να ικανοποιήσεις αυτή την επιθυμία. Πρώτα απ' όλα αναπτύσσεις τα κομμάτια σου σύμφωνα μ' ένα ορισμένο σχέδιο για να πετύχεις κάποια υπεροχή σε μια ορισμένη περιοχή της σκακιέρας.

Μετά αυξάνεις την πίεση κατά του αντιπάλου για να έχεις συγκεκριμένη θέση ή πλεονεκτήματα υλικού στο μέσον του παιχνιδιού, μόνο τότε τελικά εκμεταλλεύεσαι προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματά σου και στο φινάλε του παιχνιδιού αποκτάς μια υπεροχή υλικού και κάθε αντίσταση του αντιπάλου σου είναι αδύνατη.

Και η πλευρά που αμύνεται δεν παίζει με διαφορετικό τρόπο, παίζει κι αυτός σύμφωνα με το σχέδιό του, παίρνοντας υπόψη όλους τους κινδύνους, απειλές και αδυναμίες του στρατοπέδου του, προσπαθώντας πρώτα απ' όλα να απαλλαγεί απ' αυτές. Το σχέδιο βασίζεται σε μία συγκεκριμένη εκτίμηση της θέσης και των ιδιορρυθμιών της. Γι' αυτό είναι σπουδαίο να μπορείς ν' αναλύεις τους αγωνιστικούς σχηματισμούς και των δύο πλευρών και να βγάζεις τις λεπτομέρειες της θέσης.

Η ικανότητα να φτιάχνεις ένα σχέδιο και να το εκτελείς σταθερά στη σκακιέρα, είναι μία από τις ελκυστικές όψεις του σκακιού, που ίσως συχνά είναι πιο ικανοποιητική από μια άμεση επίθεση κατά του βασιλιά του αντιπάλου». (Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ