Σάββατο 2 Ιούλη 2011 - Κυριακή 3 Ιούλη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Συνώνυμο του ποδοσφαίρου των επιχειρήσεων και της κερδοσκοπίας

Η Μαρσέιγ λόγω του Μπερνάρ Ταπί ενεπλάκη σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα της Ευρώπης

Sportidea

Η Μαρσέιγ λόγω του Μπερνάρ Ταπί ενεπλάκη σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα της Ευρώπης
Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τις αποκαλύψεις για στημένους αγώνες και χρηματισμούς παραγόντων από το παράνομο στοίχημα, έστω και εάν κάποιοι προσπαθούν να τα παρουσιάσουν σαν μεμονωμένα περιστατικά που οφείλονται στη νοοτροπία κάποιων... κακών παραγόντων με μαφιόζικες τακτικές, αποδεικνύουν ότι αυτό είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι. Αυτό που για άλλη μια φορά οι αρμόδιοι προσπαθούν... εντέχνως να ξεχάσουν και δεν μπαίνουν στη διαδικασία ούτε να το σχολιάσουν είναι το γεγονός ότι όλα όσα γίνονται είναι γεγονότα συνδεδεμένα με τις πρακτικές και λογικές που επιβάλλουν οι όροι του παιχνιδιού, του κέρδους και του πολέμου συμφερόντων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είναι αυτό το ποδόσφαιρο των επιχειρήσεων και της κερδοσκοπίας που γεννάει και συντηρεί τις εγκληματικές συμμορίες στο ποδόσφαιρο.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η ποδοσφαιρική ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιου είδους γεγονότα και μαρτυράει του λόγου το αληθές...

Για παράδειγμα, την ώρα που αποκαλύπτονται όσα αποκαλύπτονται για το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου ανάλογα περιστατικά υπάρχουν και στο Ισραήλ ή την Πολωνία.

Επίσης, «στημένα παιχνίδια» είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει τη λέξη «Calciopolis», καθώς το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ιταλία και συγκλόνισε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο συνέβη μόλις πριν 5 χρόνια οδηγώντας τη Γιουβέντους στον υποβιβασμό. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στη γείτονα χώρα, καθώς το 1980 είχαμε το σκάνδαλο «Totonero» που οδήγησε και αυτό σε υποβιβασμό σπουδαίων συλλόγων, ενώ ενδιάμεσα η Ευρώπη ταρακουνήθηκε και από το σκάνδαλο «Μαρσέιγ».

Φυσικά στην ιστορία του ποδοσφαίρου τα σκάνδαλα που αφορούν σε στημένα παιχνίδια είναι δεκάδες, ωστόσο αυτά τα τρία ήταν αυτά που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση, στέλνοντας ομάδες όπως η Μίλαν, η Γιουβέντους, η Λάτσιο και η Μαρσέιγ στις δεύτερες κατηγορίες των πρωταθλημάτων τους.

ΙΣΡΑΗΛ

Ξινοί βγήκαν οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση των πρωταθλημάτων από τη Γιουβέντους αφού το 2006 αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της στο σκάνδαλο Calciopolis

Eurokinissi

Ξινοί βγήκαν οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση των πρωταθλημάτων από τη Γιουβέντους αφού το 2006 αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της στο σκάνδαλο Calciopolis
Το νέο σκάνδαλο ξέσπασε στο Ισραήλ και κλονίζει την αξιοπιστία του αθλήματος στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η ισραηλινή αστυνομία, σε μία από τις πλέον επίλεκτες ομάδες της οποίας έχει ανατεθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης, έχει ανακρίνει ως τώρα τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Αβι Λουζόν, και συνέλαβε τους Τομέρ Σινάι και Γκαλ Χατζόρ, ήτοι το διευθυντή και τον ιδιοκτήτη, αντίστοιχα, της ομάδας Χάποελ Πετάχ Τίκβα. Οι ανακριτές υποψιάζονται ότι οι Σινάι και Χάτζορ, με τη συνενοχή του Λουζόν, «έστησαν» τουλάχιστον τρεις αγώνες, δωροδοκώντας διαιτητές.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Εντεκα ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονταν στο πολωνικό πρωτάθλημα, και ένας μεσάζων τιμωρήθηκαν με πρόστιμο ή ποινές φυλάκισης με αναστολή, λόγω της εμπλοκής τους σε «στήσιμο» αγώνα της Α' κατηγορίας την περίοδο 2005-06. «Μπλεγμένος» βρέθηκε και ο Λούκας Πίστσεκ, ο εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της Ντόρτμουντ. Ο «άσος» των πρωταθλητών Γερμανίας τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για τρία χρόνια καθώς και πρόστιμο ύψους 33.000 δολαρίων, επειδή δωροδόκησε παίκτες της Κρακοβίας. Τότε, ήταν παίκτης της Ζάγκλεμπιε Λουμπίν, η οποία ήθελε τη νίκη επί της ομάδας της Κρακοβίας για να βγει στο Κύπελλο UEFA. Ο μεσάζων και οι υπόλοιποι δέκα ποδοσφαιριστές κρίθηκαν ένοχοι και τιμωρήθηκαν με ποινές φυλάκισης από ένα έως και δύο χρόνια με αναστολή.

ΙΤΑΛΙΑ: Σκάνδαλο «Totonero» (1980)

Δύο μπουκμέικερς από το Αβελίνο σε συνεργασία κυρίως με παίκτες, αλλά και ομάδες, κανόνιζαν αρχικά τα στοιχήματα στους πρώτους σκόρερ (ποιος θα έρθει πρώτος, ποιος θα σκοράρει την Κυριακή κ.λπ.) και στη συνέχεια έφτιαχναν και αγώνες με διακύμανση σκορ, τελικό νικητή και άλλα πολλά, με επίμαχο παιχνίδι το Λάτσιο - Μίλαν 1-2.

Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε βαρύς καθώς η Μίλαν και η Λάτσιο υποβιβάστηκαν, ενώ αφαιρέθηκαν συνολικά 25 βαθμοί από διάφορες ομάδες και τιμωρήθηκαν δεκάδες ποδοσφαιριστές (σε υψηλό επίπεδο επανήλθαν ουσιαστικά μόνο οι Ρόσι, Τζορντάνο και Μανφρεντόνια).

ΓΑΛΛΙΑ: Σκάνδαλο «Μαρσέιγ» (1993)

Εχοντας προκριθεί ήδη για δεύτερη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και λίγο πριν αντιμετωπίσει τη Μίλαν, η Μαρσέιγ ήθελε τη νίκη κόντρα στη Βαλενσιέν ώστε να εξασφαλίσει και μαθηματικά το «Σαμπιονά». Ο παίκτης της Βαλενσιέν Ζακ Γκλασμάν αποκάλυψε απόπειρα δωροδοκίας του ιδίου από τον γενικό διευθυντή της ομάδας της Μασσαλίας και δεξί χέρι του Ταπί, Ζαν Πιερ Μπερνς.

Αποτέλεσμα; Η Μαρσέιγ υποβιβάστηκε στη «Lique 2», της αφαιρέθηκε ο τίτλος, ενώ οι Ταπί, Μπερνς, Ρομπέρτ και Εϊντίλ τιμωρήθηκαν με διετή αποκλεισμό από το γαλλικό ποδόσφαιρο.

ΙΤΑΛΙΑ: Σκάνδαλο «Calciopolis» (2006)

Πριν από 5 χρόνια αποκαλύφθηκε το «σύστημα Μότζι», μια μεγάλη οργάνωση που δημιουργήθηκε από τον γενικό διευθυντή της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μότζι, η οποία είχε στηθεί με σκοπό τον έλεγχο της διαιτησίας όχι μόνο στα παιχνίδια της ομάδας αλλά και των αντιπάλων της. Η ιταλική Δικαιοσύνη δεν χαρίστηκε και αποφάσισε για τις παρακάτω ομάδες: Γιουβέντους: Αφαίρεση πρωταθλημάτων 2005 και 2006, υποβιβασμός στη Serie B, 3 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07. Μίλαν: Αφαίρεση 30 βαθμών από το πρωτάθλημα, ένας αγώνας κεκλεισμένων των θυρών, αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07. Φιορεντίνα: Αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ 2006-07, δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Λάτσιο: Αποκλεισμός από το ΟΥΕΦΑ 2006-07, δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Οσον αφορά τον Μότζι, καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλακή και πέντε χρόνια αποκλεισμό από κάθε αθλητικό χώρο.

Και Calciopolis Νο 2

Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται η υπόθεση κάθε άλλο παρά έκλεισε τότε. Τους δυο τελευταίους μήνες καινούριες πληροφορίες και καταθέσεις δίνουν νέα ώθηση και πλέον στην Ιταλία ήδη κάνουν λόγο για ένα Calciopolis Νο 2 αφού νέα στοιχεία έρχονται στο φως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λίστα των ύποπτων αγώνων όλο και μεγαλώνει, με εννέα παιχνίδια που αποκαλύφθηκαν και που ανεβάζουν πλέον τον πήχη στον αριθμό 39. Το δικαστήριο της Κρεμόνα διεξάγει έρευνα για τα στημένα παιχνίδια και συγκεκριμένα τους αγώνες Ιντερ - Λέτσε (1-0), Μπρέσια - Μπολόνια (3-1), Τζένοα - Ρόμα (4-3), Κιέβο - Σαμπντόρια (0-0), Κατάνια - Κιέβο (1-1), Πάρμα - Μπάρι (1-2), Τζένοα - Κάλιαρι (0-1), Λέτσε - Νάπολι (2-1) και Μίλαν - Νάπολι (3-0), όπου τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν από εταιρείες στοιχημάτων που έπαιζαν τεράστια ποσά στα σημεία που τελικά ήρθαν, αλλά και στα over και under, από ημίχρονο σε τελικό.


ΜΠ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ