Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτογραφίες και τραγούδια της ΕΑΜικής Αντίστασης

Το Παράρτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) Κεντρικής Μακεδονίας πήρε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία. Κυκλοφόρησε δύο εκδόσεις, που απευθύνονται στη γενιά, στους απογόνους, στους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να δει και να ακούσει «τεκμήριά» της.

Η πρώτη έκδοση είναι ένα τριαντασέλιδο λεύκωμα, με τίτλο «Φωτογραφικό Αρχείο», που περιλαμβάνει πολλές άγνωστες και σπάνιες φωτογραφίες (και πολύ καλά αποτυπωμένες) από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Μακεδονίας, για την εισβολή της φασιστικής Ιταλίας, την κατοχή, την ΕΑΜική Αντίσταση, την απελευθέρωση, την ιμπεριαλιστική επέμβαση των Αγγλων «συμμάχων». Οι φωτογραφίες κατατάσσονται με τα εξής κεφάλαια: Αλβανικό Μέτωπο, Κατοχή - Πείνα, Αντίσταση, Ολοκαυτώματα, Ανεφοδιασμός του ΕΛΑΣ, ΠΕΕΑ, Οι σύμμαχοι και η ΠΕΕΑ, Η μάχη της σοδειάς, Στρατιωτική εκπαίδευση, Ιατρική περίθαλψη, Οι σαμποτέρ του ΕΛΑΣ και το πυροβολικό, Αντίσταση και Πολιτισμός, Απελευθέρωση, Ο Τύπος στην Κατοχή (πραγματικά Μέσα Ενημέρωσης), Ο Τύπος της Αντίστασης στη Βόρεια Ελλάδα.

Η άλλη έκδοση του Παραρτήματος είναι ένα cd με τίτλο «29 Αντάρτικα Τραγούδια - (Συλλογή της ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας)», το οποίο συνοδεύεται και με βιβλιαράκι που περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, σε πολλά από τα οποία (για όσα είναι γνωστά) παρατίθενται και στοιχεία για τους στίχους, τη μουσική, την ερμηνεία, κλπ. Το cd εικονογραφείται με φωτογραφία αντάρτη του ΕΛΑΣ, από το λεύκωμα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ «Πολεμάμε και τραγουδάμε».

Τέλος, να σημειώσουμε και μια άλλη πρωτοβουλία του προέδρου του Παραρτήματος, Κώστα Σαπρανίδη. Ο λόγος για τη διάσωση και αποτύπωση των στίχων του ύμνου της «Κομμουνιστικής Διεθνούς», όπως τον τραγουδούσαν, την περίοδο της Οχτωβριανής Επανάστασης, οι Ελληνοπόντιοι του Καυκάσου, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο κόμμα των μπολσεβίκων. «Στα χωριά του Κιλκίς, Βέροιας, Κατερίνης, Κοζάνης κ.ά., όπου είχαν εγκατασταθεί πολλοί Καυκάσιοι και Πόντιοι, από τον πρώτο χρόνο της κατοχής, μαζί με τα αντάρτικα τραγούδια, μάθαμε και τη "Διεθνή" μόνο στα ποντιακά. Αργότερα μάθαμε ότι υπάρχει και στα ελληνικά. Το θυμηθήκαμε και το γράψαμε οι: Κώστας Σαπρανίδης, Ηλίας Σαπρανίδης, Αργύρης Διζογλίδης και ο αξέχαστος σύντροφος και φίλος μας Νίκος Παπαδόπουλος», αναφέρει σε σημείωμά του, κάτω από τους στίχους, ο πρόεδρος του παραρτήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για ένα λαϊκό αύριο στη χώρα μας (2015-12-01 00:00:00.0)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ (2014-03-25 00:00:00.0)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ (2014-03-22 00:00:00.0)
Τιμούν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (2009-11-07 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ (2008-05-14 00:00:00.0)
Λεύκωμα για τις αγωνίστριες της Αντίστασης (2002-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ