Σάββατο 2 Ιούλη 2011 - Κυριακή 3 Ιούλη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταξική οργάνωση και πάλη για να κερδίσει ο λαός όσα του ανήκουν

Αποσπάσματα από παρεμβάσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αιχμή το «Μεσοπρόθεσμο»

Η ταξική οργάνωση στους τόπους δουλειάς, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι αυτά που θα καθορίσουν τις εξελίξεις υπέρ του λαού
Η ταξική οργάνωση στους τόπους δουλειάς, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι αυτά που θα καθορίσουν τις εξελίξεις υπέρ του λαού
Σφυροκόπημα δέχτηκαν απ' το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, οι ισχυρισμοί και τα εκβιαστικά διλήμματα με τα οποία οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, προεξάρχουσας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, βομβαρδίζουν το λαό, για να αποδεχτεί σαν μονόδρομο τα μέτρα σφαγιασμού των δικαιωμάτων του. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δε συμμετείχε στη συζήτηση του «Μεσοπρόθεσμου» και του εφαρμοστικού νόμου, αλλά μόνο στις ψηφοφορίες, οι οποίες, μετά από αίτημα που κατέθεσε το Κόμμα, ήταν ονομαστικές. Παρεμβάσεις για το ζήτημα του «Μεσοπρόθεσμου» έκανε κατά την κατάθεση και την ψήφισή του στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κονιορτοποιώντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» συνιστά απάντηση στην κρίση και στο πρόβλημα χρέους της χώρας και «σανίδα σωτηρίας» απ' τη χρεοκοπία, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη: «Αρκετές φορές έχουμε κατηγορηθεί ότι αποδίδουμε στην κυβέρνηση πρόθεση - επιλογή εκβιασμού, είτε αφορά στο μνημόνιο ή το "Μεσοπρόθεσμο" και αυτόν τον λεγόμενο εφαρμοστικό. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί λέμε ότι κάνει εκβιασμό. Το πρόβλημα που συζητάμε είναι υπαρκτό. Βεβαίως, ο τρόπος που πάει να πείσει η κυβέρνηση όχι εδώ τη Βουλή, αλλά τον ελληνικό λαό, είναι καθαρά εκβιαστικός και δεν πατάει πλήρως στην περιγραφή της πραγματικότητας που κάνει.

Και δε νομίζω ότι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία έχει άγνοια των πραγμάτων, δεν καταλαβαίνει ή πνευματικά υπολείπεται του μετρίου. Και θα εξηγήσω γιατί. Η Ελλάδα σε χρεοκοπία είναι. Τώρα θέλετε να το πείτε κρίση, πείτε το όπως θέλετε, πάντως σε χρεοκοπία είναι. Βεβαίως, δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει αποτυπωθεί ο βαθμός της χρεοκοπίας. Και δεν αναφέρομαι στο λαό. Του λαού είναι "ανοιχτή ατζέντα". Δεν έχει ολοκληρωθεί τι θα χάσουν, αν θα χάσουν οι πιστωτές, είτε σε χρόνο, είτε σχετικά, είτε απόλυτα.

Μέχρι στιγμής, με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, είτε είναι ελεγχόμενη η χρεοκοπία είτε φθάσουμε σε μία φάση στην ανεξέλεγκτη, νομίζω ότι καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά - τουλάχιστον εμείς αυτό το καταλαβαίνουμε - πως δε θα εξαρτηθεί από το "150+1" της Βουλής. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα είναι ενταγμένη στην Ευρωζώνη, γιατί η Ευρωζώνη έχει τεράστια διεθνή προβλήματα, γιατί η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή αγορά, γιατί το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την επίδραση που μπορεί να έχει η Ελλάδα. Ε, δε θα εξαρτηθεί από το "150+1"».

Αγωνιά το σύστημα και τρομοκρατεί το λαό

«Ο εκβιασμός - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - απευθύνεται κυρίως στον ελληνικό λαό. Στο κάτω κάτω κι αν δεν ψηφιστεί το "Μεσοπρόθεσμο", θα γίνουν εκλογές και συναινετικά θα τα βρείτε. Αλλωστε, το έδαφος έχει στρωθεί. Η Ευρωζώνη - κι αυτό δεν είναι εφησυχασμός για μας - δε θα τιμωρήσει την Ελλάδα παραδείγματος χάριν για το "149" και μόνο γι' αυτό. Θα έρθει βεβαίως η στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσει να έχει τα πρώτα σημάδια της διάλυσης και τότε, είτε διακόσιοι βουλευτές ψηφίσουν τα ευρωπαϊκά ντοκουμέντα είτε όχι, η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι μια πραγματικότητα.

Ο εκβιασμός, λοιπόν, έγκειται στο εξής πράγμα: Υπερβάλλετε μια πραγματικότητα ακριβώς για να τιθασεύσετε τον ελληνικό λαό, για να τον φοβίσετε και να τσακίσετε το κίνημα. Και θέλετε να τσακίσετε το κίνημα όχι μόνο τώρα, σε περίοδο κρίσης (...) Σας ενδιαφέρει να έχετε τσακισμένο και ηττημένο το κίνημα σε συνθήκες ανάκαμψης. Και εδώ φαίνεται το μέγεθος της αδυναμίας που νιώθετε, όχι εσείς μόνο ως κυβέρνηση, αλλά και ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός. Διότι οι εκβιασμοί απευθύνονται κυρίως στους λαούς της Ευρώπης.

Η αγωνία αυτή τη στιγμή του ευρωπαϊκού καπιταλισμού δεν είναι ο κύριος "χ", "ψ" βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Η αγωνία είναι η εξής: Οι Ηνωμένες Πολιτείες - μεγάλος φίλος και ανταγωνιστής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - έχουν τα δικά τους προβλήματα. Γίνεται διαπάλη για την πρωτοκαθεδρία. Η Κίνα αγοράζει ομόλογα και θέλει να βάλει γερό πόδι στην Ευρώπη. Η Βραζιλία και η Ινδία καπιταλιστικά αναπτύσσονται και είναι κι αυτές μεγάλοι παίκτες και ανταγωνιστές.

Μην προσπαθείτε, λοιπόν, την αγωνία του συστήματος σε εθνικό και κυρίως σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να τη μετατρέψετε σε θέμα ευθύνης, αγωνίας και τρομοκρατίας του λαού. Και εδώ βέβαια συνήγοροι υπάρχουν πολλοί σ' αυτή τη Βουλή (...) Εδώ λοιπόν βλέπετε ότι πίσω από ορολογίες, παλιές ή νέες, γίνεται μια προσπάθεια ο ελληνικός λαός να τυφλώνεται, να του κάνετε το κεφάλι "κουρκούτι"».

Κυβέρνηση - νεκροθάφτης των λαϊκών δικαιωμάτων

Σε προηγούμενη παρέμβασή της στη Βουλή, την περασμένη Κυριακή, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «κλείσει την ελεγχόμενη χρεοκοπία (...) που θα εξασφαλίσει να πάρουν οι διάφοροι πιστωτές - που ξέρουμε τι αντιπροσωπεύουν - όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους σε όσο γίνεται λιγότερο χρόνο για να επανεκκινήσει, να επανακάμψει η κερδοφορία που υπήρχε πιο πριν και μάλιστα να μεγαλώσει και πιο πάνω».

Προς τούτο σημείωσε: «Θα είσαστε μια κυβέρνηση που θα κλείσετε διαδοχικά μνημόνια, το "Μεσοπρόθεσμο", ανάλογα από το πόσο θα μείνετε, βεβαίως, στη διακυβέρνηση. Θα είσαστε η κυβέρνηση που θα κλείσετε τον έκτακτο δανεισμό - μαμούθ των 90 ή 100 δισεκατομμυρίων. Ολα αυτά - είμαστε βέβαιοι - θα τα παρουσιάσετε ως μια μεγάλη νίκη. Θα πείτε: "Νικήσαμε!". Αυτό θα εμφανίσετε σαν νίκη, αυτή, δηλαδή, τη χρεοκοπία».

Περιγράφοντας τον πυρήνα της πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση, υπογράμμισε: «Δε θα κάνετε απλώς ιδιωτικοποιήσεις, άλλωστε σ' αυτές έχετε επιδοθεί χρόνια τώρα. Θα υποθηκεύσετε τις κρατικές επιχειρήσεις, την κρατική περιουσία, γιατί, εδώ που τα λέμε, του λαού δεν ήταν ποτέ, τυπικά ήταν δημόσια. Θα υποθηκεύσετε με πολύ άγριο τρόπο την κρατική περιουσία, όπου ό,τι εισπραχθεί απ' αυτό που θα πουληθεί θα πάει κυρίως και εξολοκλήρου για δάνεια και για την επανάκαμψη της κερδοφορίας (...) Θα είσαστε αυτός που θα υπογράψει, ο τελευταίος νεκροθάφτης, αυτός που θα βάλει την τελική φτυαριά στα λαϊκά δικαιώματα και στην υποθήκευση της κρατικής περιουσίας». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποίησε ακόμα το λαό ότι «θα αυξηθεί η κρατική καταστολή, η πολιτική της τρομοκρατίας και της προβοκάτσιας».

Αγώνας ταξικός κόντρα στα μονοπώλια

Η Αλ. Παπαρήγα προέτρεψε το λαό να μην αναγνωρίσει ένα χρέος που δεν του ανήκει, ούτε να πιστέψει ότι σ' αυτό οφείλεται η κρίση. Οπως τόνισε, «το χρέος δεν είναι αιτία της κρίσης, είναι κρίκος για την ολομέτωπη επίθεση στο λαό, επίθεση διαρκείας, που αφορά και την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος».

Αυτό που πρέπει να πράξει ο λαός - όπως επισήμανε σε άλλες παρεμβάσεις της - είναι να υιοθετήσει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που «ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα της εργατικής τάξης (...) ανταποκρίνεται σε ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων που δεν έχουν ελπίδα να γίνουν μεσαίες επιχειρήσεις ή να δουλέψουν γύρω από τη στεφάνη των μονοπωλίων», να «απαντήσει με πόλεμο κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων», να μεταφράσει την αξιοπρέπειά του σε «"δε χρωστάω τίποτα, με τον αγώνα μου θα σας τα πάρω όλα" (...) Είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός, η μεγάλη του πλειοψηφία, θα αντιδράσει, θα αντεπιτεθεί. Τούτη την ώρα πρέπει να επιστρέψει τον εκβιασμό που συστηματικά ασκεί η κυβέρνηση και η ΕΕ και άλλα κόμματα στη Βουλή (...) Να επιστρέψει τον εκβιασμό, ο οποίος είναι απαράδεκτος, ωμός και άκρως επικίνδυνος».

Οπως υπογράμμισε, «η αξιοπρέπεια του λαού σήμερα συνδέεται με τη λεβέντικη απάντηση στους εκβιασμούς, συνδέεται αποφασιστικά με την πάλη τόσο εναντίον της στρατηγικής που ακολουθείται σήμερα στην Ελλάδα - ανεξαρτήτως αν έχουμε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά - και με τη λογική ότι: Παλεύω μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης για την αποδέσμευση από την ΕΕ και της Ελλάδας και όσο γίνεται περισσότερων χωρών».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέδειξε τη σημασία «η ταξική πάλη να οξυνθεί και πριν από όλα να μπει τέρμα στα άμαζα σωματεία, στις χαλαρές δραστηριότητες, στα σωματεία που δραστηριοποιούνται μόνο οι διοικήσεις. Το πραγματικό μαζικό κίνημα πρέπει να περάσει στα χέρια όλων των εργαζομένων. Η ταξική πάλη είναι η κινητήρια μορφή της πάλης. Το κίνημα πρέπει να εκφραστεί στους τόπους δουλειάς. Καλές είναι και οι πλατείες, αλλά εκεί που πονάει είναι απέναντι στον ταξικό αντίπαλο».

Τέλος, στις παρεμβάσεις της η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό να μην τσιμπήσει το δόλωμα του δημοψηφίσματος, που, όπως τόνισε, «θα πρέπει να το ματαιώσουμε και ένας από τους τρόπους ματαίωσης, πέρα βεβαίως από το κύριο για εμάς που είναι η ανάπτυξη, η όξυνση της ταξικής πάλης για την υπόσκαψη πραγματικά αυτού του αστικού πολιτικού συστήματος, είναι και το αίτημα για εκλογές (...) Είναι μια ευκαιρία για το λαό να διαμορφώσει ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων γιατί, δυστυχώς, με αυτές τις εκλογές δεν μπορεί να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας (...) αλλά να προκύψει ένα ισχυρό, ταξικό λαϊκό κίνημα και μια αδύναμη κυβέρνηση».


Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ