Παρασκευή 8 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ετοιμάζεται για... «σκληρές διαπραγματεύσεις»

Συνθήκες εικονικής πραγματικότητας προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι, αφ' ενός, το «χρήμα ρέει με τη... σέσουλα» στην ελληνική ύπαιθρο και, αφ' ετέρου, ότι η επερχόμενη αντιδραστική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ θα είναι «πολύ ευνοϊκότερη» σε σχέση με ό,τι αναμενόταν.

Ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι εντός του επόμενου διμήνου θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα ποσά που αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, καθώς και τα υπόλοιπα επιδοτήσεων του έτους 2010. Ο υπουργός σε σχέση με με την νέα ΚΑΠ προχώρησε και σε προβλέψεις λέγοντας ότι τελικά οι περικοπές που θα γίνουν στα κονδύλια τα οποία εισπράττει η Ελλάδα θα μειωθούν «σε ονομαστικές τιμές, το πολύ 3%-4%», ωστόσο όπως είπε για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος «χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση». Με απλά λόγια δηλαδή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να καταβάλλει τις ήδη πετσοκομμένες επιδοτήσεις, «χοντρικά», εντός των χρονοδιαγραμμάτων που η ίδια έχει θέσει και επίσης ότι υπολογίζει σε μικρότερη μείωση των κονδυλίων της επερχόμενης νέας ΚΑΠ από τις αρχικές προβλέψεις...

Η ουσία είναι ότι η «νέα» ΚΑΠ έρχεται να εντείνει τους ρυθμούς καταστροφής των μικρομεσαίων αγροτών, προωθώντας την αγροτική ανάπτυξη όχι με γνώμονα τις λαϊκές διατροφικές ανάγκες, αλλά με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών επιχειρήσεων τροφίμων, που θα επέλθει μέσω της συγκέντρωσης γης, παραγωγής, επιδοτήσεων και εμπορίας αποκλειστικά από τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις. Ο διαχωρισμός μεταξύ κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη, που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν κάνει σημαία των αγροτικών τους προγραμμάτων, έχει ακριβώς αυτόν το στόχο, τον αποκλεισμό δηλαδή των φτωχών αγροτών που υποχρεώνονται να κάνουν και μια δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν, από τις άμεσες ενισχύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ