Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Ακριβαίνει η τιμή στην Ελλάδα

Παρελθόν αποτελεί πια η επίδοση της Ελλάδας ως της χώρας με την χαμηλότερη, όπως έλεγαν, τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τη Γιουροστάτ προηγούνται πλέον σε φθήνια η Γαλλία και η Φινλανδία, στη βάση της αγοραστικής δύναμης. Σε απόλυτες τιμές, η σχέση αλλάζει ακόμη περισσότερο, με φτηνότερες χώρες τις Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία και Ρουμανία, με χαμηλότερη τιμή τα 8,3 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες.

Η χαμηλή τιμή στην Ελλάδα έχει άμεση σχέση με τον λιγνίτη, που διασφαλίζει και τα κέρδη της ΔΕΗ, ενώ οι αυξήσεις τιμών σε άλλες χώρες της ΕΕ σχετίζονται άμεσα και με την μεγαλύτερη ωρίμανση της «απελευθέρωσης» της αγοράς. Η ελληνική κυβέρνηση κοπιάζει προκειμένου η τιμή στην Ελλάδα να ακριβύνει κι άλλο, μέσα από τα νέα μέτρα που προωθεί μαζί με την τρόικα.

Αυτό θα συμβεί και με την παύση της δωρεάν χορήγησης δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από το 2013 και με την «απελευθέρωση» των τιμολογίων, με την σύνδεσή της με την χοντρική τιμή, καθώς και με άλλα μέτρα για την μετακύλιση του κόστους στα τιμολόγια, άσχετα εάν τα κόστη παραγωγής και διανομής εμπεριέχουν και τεχνητές αυξήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ