Σάββατο 16 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Σβέβολοντ Κοτσέτοφ «Οι Ζουρμπίν» (μυθιστόρημα). Ο Κοτσέτοφ γεννήθηκε το 1912, στο Νόβγκοροντ. Μετά το Δημοτικό πήγε στο Λένινγκραντ όπου τέλειωσε το επτατάξιο γυμνάσιο και εντάχθηκε στην Κομσομόλ. Αργότερα σπούδασε σε αγροτεχνική σχολή και επί πολλά χρόνια δούλεψε ως γεωπόνος σε σοφχόζ, αλλά και δημοσιογραφούσε. Στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δούλευε στην εφημερίδα του μετώπου «Η φρουρά της πατρίδας» και ταυτόχρονα έγραφε νουβέλες και διηγήματα. Το τελευταίο έργο του «Οι Ζουρμπίν», εμπνευσμένο από τον ηρωικό μόχθο των εργατών, κυρίως των ναυπηγών, που το συνέλαβε στη διάρκεια του πατριωτικού πολέμου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ζβεζντά», υμνεί τη γνώση που καθιστά τον άνθρωπο ικανό να σχεδιάσει ένα παραγωγικότατο αυτόματο εργοστάσιο που απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από το βαρύ χειρωνακτικό μόχθο τού προσφέρει ελεύθερο χρόνο για καλύτερη ζωή και υψηλότερα επιτεύγματα.

-- «Εντός»: Γεώργιος Πολυμερίδης «Επιστημονικός σοσιαλισμός (Κριτική στους επικριτές του)». Ο Γ. Πολυμερίδης είναι από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ανθρώπων που βίωσαν, συνέβαλαν και αξιοποίησαν τα «αγαθά» που μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί και θέλει να προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους. Ο Γ. Πολυμερίδης, γιος σκοτωμένου μαχητή του ΔΣΕ, ΕΠΟΝίτης ο ίδιος, βρέθηκε στην πολιτική προσφυγιά. Δουλεύοντας σπούδασε στην Οικονομική Σχολή «Καρλ Μαρξ» της Σόφιας. Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στη βιομηχανία. Με μεταπτυχιακές σπουδές Πολιτικής Οικονομίας στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών - Κοινωνικής Διεύθυνσης, ανακηρύχθηκε διδάκτορας. Εργάστηκε στην Κρατική Επιτροπή Σχεδιασμού της Λαϊκής Οικονομίας της ΛΔ Βουλγαρίας, κατόπιν ως υφηγητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Θεωριών και ως επισκέπτης καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. Ελαβε τρεις τιμητικές διακρίσεις από το Κρατικό Συμβούλιο της ΛΔ Βουλγαρίας. Εχει πλούσιο συγγραφικό, αρθρογραφικό και δημοσιογραφικό έργο στην πολιτική προσφυγιά και στην Ελλάδα, μετά τον επαναπατρισμό του. Το παρόν βιβλίο του αναπτύσσει αποδεικτικά τις δυνατότητες υλοποίησης του επιστημονικού σοσιαλισμού, το ρόλο του ιμπεριαλισμού για την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού, επικρίνει τις αστικο-ρεφορμιστικές και αναθεωρητικές οικονομικές αντιλήψεις κατά του υπαρκτού σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες λαϊκές δημοκρατίες περί της υποκατάστασης του επιστημονικού σοσιαλισμού και εκφράζει την πεποίθησή του ότι στον 21ο αιώνα θα θριαμβεύσουν τα κομμουνιστικά ιδανικά, σε όλο τον κόσμο). Θανάσης Μπαλοδήμας «Στη δίνη του πάθους» (μυθιστόρημα). Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο του δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», με θέμα τον ανεκπλήρωτο έρωτα, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα βιοπορισμού και ανατροφής ενός παιδιού.

-- «Κασταλία»: Γεωργίου Διον. Πουκαμισά «Καποδίστριας - Μέτερνιχ (Δύο αντίθετες αντιλήψεις για το Ανατολικό Ζήτημα)» (μελέτημα για τις πολιτικο-οικονομικο-στρατιωτικές διαφορές μεταξύ των δύο ιστορικών προσώπων για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς). Α. Σιλντ - Ντ. Σίφριντ «Ανάμεσα στον Μαρξ και στην Coca - Cola (Νεανική κουλτούρα και κοινωνική αλλαγή. 1960-1980)» (μετάφραση Νίκου Ζαρταμόπουλου). Μελέτη που εξετάζει τις πτυχές της ριζοσπαστικής πολιτικά νεανικής κουλτούρας στη δεκαετία του 1960 και τη σταδιακή, εκφυλιστική μετάλλαξή της, εξαιτίας της μαζικής βιομηχανικής υποκουλτούρας, του lifestyle και του καταναλωτισμού).

-- Καστανιώτης: Ζοζέ Σαραμάγκου «Κάιν» (μετάφραση Αθηνά Ψύλλια). Πρόκειται για το τελευταίο, σπουδαίο όπως όλα τα προηγούμενα, μυθιστόρημα του Πορτογάλλου κομμουνιστή συγγραφέα, που μέσω του μύθου του Κάιν, καυστικά σαρκάζει τη «Βίβλο», θεωρώντας τη ως ένα από τα πιο άγρια βιβλία που έχουν γραφεί ποτέ και που δε θα έπρεπε να βρεθεί ποτέ στα χέρια των παιδιών).

-- Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης: Ευγένιος Ανδρέου «Το αστέρι του πρωταθλητή άναψε...(Ο βαλκανιονίκης του μεσοπολέμου Γιάννης Σκιαδάς)» (μυθ-ιστορική βιογραφία).

-- «Πνευματική ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 193, με ενδιαφέροντα κείμενα).

-- «Πόρφυρας» (φιλολογικό περιοδικό της Κέρκυρας. Τεύχος 138).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Σάββατο η εκδήλωση - ημερίδα για την Υγεία (2024-04-20 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ (2015-08-09 00:00:00.0)
Σαν σήμερα (2012-05-19 00:00:00.0)
ΚΗΔΕΙΕΣ (2011-05-31 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-05-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ