Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΕΑ
Ζητά επανεξέταση για την αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση

Λόγο για «βαρύτατο πλήγμα» στις επιχειρήσεις της εστίασης κάνει ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, επικεντρώνοντας βεβαίως στις μεγάλες αλυσίδες του χώρου. Αναφέρει μάλιστα ότι σε 50 από αυτές απασχολούνται 21.000 εργαζόμενοι και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 23% θα επιφέρει μείωση τζίρου και «πρόβλημα» για την απασχόληση. Βεβαίως, είναι «κοινό μυστικό» ότι ακόμη και επώνυμα εστιατόρια με εξασφαλισμένη πελατεία και «τσουχτερά» πιάτα, απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους και μάγειρες με «τρεις και εξήντα», οπότε γι' αυτούς ίσως είναι μικρότερο το πλήγμα, αφού βγάζουν από αλλού τη «χασούρα».

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά τα μικρότερα, κυρίως αυτόνομα μαγαζιά, εκεί που πηγαίνουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Η μείωση της κίνησης είναι δεδομένη και οι νέες αυξήσεις στη φορολόγηση θα απομακρύνουν κι άλλο τις εργατικές οικογένειες από αυτά τα μαγαζιά, με νέα «λουκέτα» να αναμένονται.

Στην παρέμβαση του ΕΒΕΑ σημειώνεται ότι έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από επιχειρήσεις - μέλη του για τις εξελίξεις και ο πρόεδρός του επισημαίνει ότι «βαρύτατο επίσης θα είναι το πλήγμα και για τον ελληνικό τουρισμό», καθώς σε ανταγωνιστικές χώρες οι συντελεστές ΦΠΑ είναι ίδιοι οι μικρότεροι του 13%, που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα. (Ενδεικτικά, 13% στην Πορτογαλία, 8% στην Ισπανία, 10% στην Ιταλία, 5,5% στη Γαλλία, 8% στην Κύπρο και στην Τουρκία). Το ΕΒΕΑ ζητά επανεξέταση της απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών και να μελετήσει τα οφέλη από μια γενικότερη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ