Σάββατο 23 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΔΟΕΑΠ
Νέες περικοπές για τους ασφαλισμένους

Το έργο των δραστικών περικοπών στις κοινωνικές παροχές σε βάρος των ασφαλισμένων του Ενιαίου Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) συνεχίζει ακάθεκτη η διοίκηση του Ταμείου με το πρώτο σοβαρό «ψαλίδισμα» να πέφτει στα επιδόματα για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ μειώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το μηνιαίο επίδομα προς τους ασφαλισμένους και ταυτόχρονα θέτει νέα ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια για τη χορήγησή του με βάση τα οποία θα «κοπούν» πάρα πολλοί ασφαλισμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη περικοπή που κάνει η διοίκηση στα επιδόματα για τους παιδικούς σταθμούς. Ετσι, το μηνιαίο ποσό της επιδότησης για τον ασφαλισμένο ορίζεται για το πρώτο παιδί στα 200 ευρώ (ήταν 230), για το δεύτερο παιδί στα 150 ευρώ (ήταν 230). Η απώλεια το μήνα για τον κάθε ασφαλισμένο φτάνει τα 110 ευρώ και τα 1.210 ευρώ το χρόνο!

Παράλληλα, ως νέο κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος ορίζεται το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό, όπως τουλάχιστον ίσχυσε την περασμένη χρονιά μετά την έντονη αντίδραση των ασφαλισμένων. Τα παραπάνω ποσά καταβάλλονται στους ασφαλισμένους που έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ετησίως. Για ασφαλισμένο με οικογενειακό εισόδημα από 40.000 έως 50.000 ευρώ το μηνιαίο επίδομα διαμορφώνεται για το πρώτο παιδί στα 180 ευρώ και για το δεύτερο στα 135 ευρώ μηνιαίως. Από εκεί και πάνω δε χορηγείται το επίδομα, ενώ προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος για γονείς που είναι και οι δυο άμεσα ασφαλισμένοι στο Ταμείο και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

Η διοίκηση μάλιστα του Ταμείου, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των ασφαλισμένων, εμφανίζει ως αντιστάθμισμα των περικοπών την προγραμματική συμφωνία που υπέγραψε με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, προκειμένου από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά να συμβληθεί με ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Και που στην ουσία με αυτή στέλνει πελατεία σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Πολλά ερωτηματικά όμως εγείρει το γεγονός ότι η διοίκηση συμφώνησε και «κλείδωσε» σε ετήσιο ποσό των 4.400 ευρώ για το κάθε πρώτο παιδί των ασφαλισμένων, ίδιο για όλους τους συμβεβλημένους παιδικούς σταθμούς με το Ταμείο. Παρά τα όσα η διοίκηση επικαλείται πρόκειται για «τσιμπημένη» τιμή και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί «εύλογη τιμή», όπως η διοίκηση σημειώνει σε ανακοίνωσή της, αφού αυτές είναι οι τιμές που ισχύουν στην αγορά.

Ο ασφαλισμένος καλείται να καταβάλει το μισό ποσό (200x11 μήνες=2200) και αντιστοίχως ο ΕΔΟΕΑΠ θα καταβάλει απευθείας στο συμβεβλημένο σταθμό 200 (από 230 που ήταν το μηνιαίο επίδομα) ευρώ επί 11 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, το μηνιαίο επίδομα πέφτει στα 200 ευρώ για το πρώτο παιδί από τα 230 που ίσχυε την προηγούμενη χρονιά είτε πάει σε συμβεβλημένο παιδικό σταθμό είτε αλλού.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση του Ταμείου που επικαλείται η διοίκηση για να δικαιολογήσει τις νέες περικοπές, όπως και όλες τις περικοπές, δεν προέκυψε ξαφνικά. Για την κατάσταση των Ταμείων την ευθύνη φέρει ακέραια η πολιτική που τα έχει μετατρέψει σε πελάτες των δημόσιων και ιδιωτικών δομών. Και με αυτή τη λογική η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ