Τρίτη 26 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Διαφωνούν με την ... παρούσα μορφή του νόμου

Εμμένει στις διαφωνίες της με πλευρές του σχεδίου του νόμου - πλαισίου η Σύνοδος των πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως την περασμένη Κυριακή προκειμένου να συζητήσει αυτό το θέμα. Η Σύνοδος καλεί τη βουλή να μην ψηφίσει το σχέδιο νόμου «υπό την παρούσα του μορφή», αφήνοντας για άλλη μια φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί το νόμο - έκτρωμα αν αυτός υποστεί αλλαγές σε κάποια σημεία.

Οι πρυτάνεις λένε ότι με το νομοσχέδιο «ρευστοποιούνται γνωστικά αντικείμενα», αλλά στηρίζουν αυτή τους την κριτική στις διοικητικές αλλαγές που έρχονται με την κατάργηση των Τομέων και την αναβάθμιση των Σχολών κι όχι στη γενικευμένη αποτίμηση των πτυχίων σε πιστωτικές μονάδες (που οι περισσότεροι τις εφαρμόζουν ήδη στα ιδρύματά τους), στην εισβολή διαφόρων τύπων κατάρτισης και σύντομων κύκλων σπουδών εντός των ιδρυμάτων, στον ορισμό των τριών ετών ως ελάχιστο όριο για την παροχή πτυχίου κ.ο.κ. Οι πρυτάνεις κάνουν κριτική και για τη μετακύλιση του κόστους για τα συγγράμματα και τη φοιτητική μέριμνα στους φοιτητές και τις οικογένειές τους, αν και αρκετές από τις παρούσες διοικήσεις εφαρμόζουν ήδη εδώ και κάποια χρόνια ενοίκια στις εστίες και μειώνουν τις παροχές σίτισης ανάλογα με τις κρατικές περικοπές.

Η Σύνοδος θέτει για άλλη μια φορά θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου ως προς το θέμα της διοίκησης των ιδρυμάτων. Επικαλείται, δε, γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων που η ίδια η Σύνοδος είχε παραγγείλει και δώσει στη δημοσιότητα και που υποστήριζαν ότι με το σχέδιο νόμου θίγεται η «πλήρης αυτοδιοίκηση» των ιδρυμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η Σύνοδος δηλώνει ότι εκπροσωπεί τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων προσπαθώντας να αναλάβει ηγετικό ρόλο του συνόλου των αντιδράσεων στο νόμο από την ακαδημαϊκή κοινότητα και στο ίδιο πνεύμα οι πρυτάνεις, που παρουσίασαν την παραπάνω απόφαση χτες, δήλωσαν με νόημα ότι οι φοιτητές δε θα δεχτούν αυτό το νόμο...

Την ίδια ώρα οι πρόεδροι των ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ ΤΕΙ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών, που κρατούν θετική στάση απέναντι στις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις που φέρνει ο νόμος, με λιγότερες επιφυλάξεις (σε σχέση με τους πρυτάνεις), στέλνουν επιστολή στον πρωθυπουργό και ζητούν συνάντηση μαζί του για το θέμα. Το πρόβλημά τους, όπως καταγράφεται στην επιστολή, δεν είναι ο νόμος, αλλά ...«η αντίληψη που διακινείται από διάφορες πηγές πως θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο πανεπιστημιακό σύστημα της χώρας επειδή το ελληνικό ακαδημαϊκό σύστημα ποικιλότροπα νοσεί», που κατά τη γνώμη τους είναι εσφαλμένη. Σύμφωνα με τους προέδρους των ομοσπονδιών, «οι ριζικές θεσμικές αλλαγές - σε συνδυασμό με μια ευρύτερη μεταρρυθμιστική πολιτική αναβάθμισης - είναι επιβεβλημένες για να διατηρηθούν οι θετικές όψεις και οι επιτυχείς επιδόσεις του ελληνικού πανεπιστημιακού και ερευνητικού συστήματος». Το πρόβλημά τους, δηλαδή, δεν είναι ο νόμος, αλλά το πώς αυτός ...«σερβίρεται»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ