Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανακοίνωση της ΔΑΣ - ΟΣΝΙΕ με αφορμή το συνέδριο της Ομοσπονδίας

Εκφραση της συμμαχίας στην υπηρεσία της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου της ιδιωτικής Υγείας, αποτελούν όσα συμβαίνουν στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) μετά το τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας, όπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ. Στο 16ο Συνέδριο της ΟΣΝΙΕ, η ΔΑΣ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με 6 έδρες και ακολούθησαν «Ενωτική Κίνηση Υγειονομικών» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) με 5 έδρες και η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών» (ΑΣΚΥ) - στηρίχτηκε από το χώρο του ΣΥΝ - με 2 έδρες.

Για τα όσα ακολούθησαν στη συγκρότηση του προεδρείου, καθώς και για τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από συνδικαλιστές και άλλες παρατάξεις, η ΔΑΣ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«

Είναι γνωστό ότι η ΔΑΣ έχει καταγγείλει, μετά το τελευταίο συνέδριο της ΟΣΝΙΕ, τη συμμαχία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ("Ενωτική Κίνηση Υγειονομικών"), της ΑΣΚΥ και του Βασίλη Γκλεζάκου. Αυτή η συμμαχία είναι απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου της ιδιωτικής Υγείας. Είναι φανερό ότι σήμερα ακόμη πιο επιτακτικά έχουν ανάγκη από ένα μηχανισμό που να εμποδίσει αυτούς που διαλέγουν το δρόμο του οργανωμένου, πειθαρχημένου αγώνα και της σύγκρουσης μαζί με το ΠΑΜΕ ενάντια στους εργοδότες και τα μονοπώλια στον κλάδο. Να σταματήσει όσους έχουν καταλάβει ότι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Στόχος της συμμαχίας είναι να χτυπηθεί το ΠΑΜΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα στον κλάδο, όπως επιχειρείται και σε άλλους κλάδους. Σε αυτή την κατεύθυνση αραδιάζουν τα ίδια ψέματα και συκοφαντίες για τη ΔΑΣ. Μόνο που στις ανακοινώσεις τους καταφέρνουν να αυτοαποκαλυφτούν, να αυτογελοιοποιήθουν και να διαλαλήσουν για μια ακόμα φορά τον τυχοδιωκτισμό και συμβιβασμό τους.

Γράφει για παράδειγμα η ΑΣΚΥ ότι πιστή στις αρχές της πρότεινε συγκρότηση προεδρείου σε αντικαπιταλιστική και αντιεργοδοτική κατεύθυνση. Αλλά επειδή η "ενσωματωμένη" ΔΑΣ, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ δεν ήθελαν, έκαναν το αντικαπιταλιστικό μέτωπο από κοινού με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ! Δηλαδή με τους υπερασπιστές του καπιταλισμού, τους φύλακες των εργοδοτών και των μονοπωλίων. Ισχυρίζεται η ΑΣΚΥ ότι η ΔΑΣ πρότεινε με συνοπτικές διαδικασίες και με πρόθεση αποκλεισμού της ΑΣΚΥ αντιπροσωπευτικό προεδρείο με την "Ενωτική Κίνηση", αποσιωπώντας ότι αυτό (η συγκρότηση προεδρείου) έγινε αφού η ΑΣΚΥ είχε αρνηθεί να πάρει μέρος σε αντιπροσωπευτικό προεδρείο, παίρνοντας τη θέση του αντιπροέδρου που της είχε προταθεί. Από τη δύσκολη θέση τούς έβγαλε φυσικά η "Ενωτική Κίνηση" για να διορθώσει το λάθος, δηλαδή να διασφαλίσει ότι στο προεδρείο θα είναι και η ΑΣΚΥ, για καλύτερη και πιο συλλογική αντι-ΠΑΜΕ συσπείρωση. Ετσι, στη δεύτερη συνεδρίαση για το προεδρείο προχώρησαν στη σύμπραξη με την ΑΣΚΥ αφαιρώντας από τη ΔΑΣ τις θέσεις που της ανήκουν. Γιατί άραγε αρνούνται όλοι στη ΔΑΣ να έχει τον πρόεδρο και τον ταμία, ως πρώτη δύναμη, με βάση τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου; Αφήνουν να εννοηθεί ότι η ΔΑΣ δεν είναι όσο χρειάζεται αγωνιστική και ταξική. Οτι δεν ενδιαφέρεται για την ενότητα της ΟΣΝΙΕ και του κλάδου. Μας εξηγούν ότι αφαιρώντας από τη ΔΑΣ τις θέσεις που της ανήκουν, εξασφαλίζουν την αγωνιστική δράση της ομοσπονδίας, την ενότητα και την ισχυροποίησή της.

Προκλητικότητα και θράσος

Καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι δυνάμεις δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι η ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ συνεχίζει να είναι πρώτη δύναμη στην ΟΣΝΙΕ, παρά τις υπονομευτικές τους προσπάθειες, ειδικά του Γ. Καββαδά και του Β. Γκλεζάκου, ενάντια στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Καταλαβαίνουμε ότι βολεύει αυτούς και τους εργοδότες, την ώρα της ισχυρότερης αντιλαϊκής επίθεσης, να είμαστε "όλοι μαζί". Είναι αλήθεια ότι έτσι θα μπορούσαν να ξεπλύνουν τις αμαρτίες όλων αυτών των χρόνων συμβιβασμού και υποχώρησης. Να εμφανίζονται ως αγωνιστές και να περιχαρακώνουν τον αγώνα ως εκεί που επιτρέπει η εργοδοσία και τα κόμματά τους και μετά να επικαλούνται ως άλλοθι το ΠΑΜΕ. Αλλά αυτό το άλλοθι και αυτή τη χάρη δεν θα τους την κάνει η ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ.

Αυτοί που λένε ότι βρίσκονται στην "πρώτη γραμμή του αγώνα" εννοούν τη διαπραγμάτευση των ΔΣ με την εργοδοσία μακριά από τους εργαζόμενους. Αυτή η συμμαχία που κατηγορεί το ΠΑΜΕ για παραίτηση, συρρίκνωση της ΟΣΝΙΕ κλπ, στους δικούς τους χώρους εργασίας επικρατεί "άκρα του τάφου σιωπή", αυτοί διατηρούν σωματεία σφραγίδες για να έχουν αντιπροσώπους στην ΟΣΝΙΕ και να κάνουν τις δουλειές τους. Επανειλημμένα έχουν υπονομεύσει την οργάνωση των απεργιών και έχουν το θράσος να μιλάνε και για απεργοσπασία. Αυτοί στους χώρους δουλειάς τους έχουν λουφάξει μπροστά σε απολύσεις, έχουν στηρίξει μέτρα όπως οι ατομικές συμβάσεις, εγκλωβίζουν χρόνια τώρα τους εργαζόμενους πίσω από την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ. Σε τελική ανάλυση, αυτό το οποίο αγωνίζονται να διασφαλίσουν δεν είναι η ενότητα των εργαζομένων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά η ενότητα με την εργοδοσία, για να γίνει η ΟΣΝΙΕ όργανο χειραγώγησης, ενσωμάτωσης, μακριά από το ΠΑΜΕ.

Αυτή είναι η στάση τους αλλά για να θολώσουν τα νερά επιτίθενται στο ΠΑΜΕ, ότι λέει εργοδοτικούς όποιους δεν είναι μαζί του, αφήνοντας να εννοηθεί παράλληλα ότι αναφέρεται σε κάθε εργαζόμενο που μπορεί να μην έχει πειστεί από το ΠΑΜΕ.

Η ΔΑΣ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει και να αντιπαλεύει τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στον κλάδο μας και τους οπορτουνιστές που τους στηρίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ