Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση Βάσως Κατράκη στην Κύμη

«Μ' ενδιαφέρει να 'ρθω σε όσο γίνεται πληρέστερη επικοινωνία με τους ανθρώπους, να τους μιλήσω με τη γλώσσα τους. Αυτή είναι η πιο μεγάλη καταξίωση του έργου ενός καλλιτέχνη. Δε διαλέγω ορισμένα θέματα, μα βιώματα».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην κορυφαία Ελληνίδα χαράκτρια Βάσω Κατράκη, της δημιουργού με το διαχρονικό, οικουμενικό και βαθιά ανθρώπινο έργο, η οποία σ' όλη της τη ζωή πορεύτηκε μέσα από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος. Το Σάββατο (30/7) στις 9μμ, στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης θα εγκαινιασθεί η έκθεση «Βάσω Κατράκη - Χαρακτική», που διοργανώνει ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα - σταθμούς απ' όλη τη δημιουργική διαδρομή της Βάσως Κατράκη: Από τους ψαράδες του Αιτωλικού, τις «Καταστάσεις» την περίοδο της χούντας και της εξορίας, μάνες, «Σπαράγματα» κ.ά. Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή της κόρης της μεγάλης εικαστικής δημιουργού, Μαριάννας Κατράκη - Δεσποτίδη. Για τη «Χαρακτική της Βάσως Κατράκη» θα μιλήσει τη βραδιά των εγκαινίων ο ιστορικός Τέχνης Γιάννης Μπόλης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου και στο πλαίσιό της θα παρουσιαστούν χαρακτικά, σχέδια, ξυλογραφίες και μικρογλυπτά, δύο μήτρες (μια σε πέτρα και μια σε ξύλο) με τα αντίστοιχα χαρακτικά τους, εργαλεία της δουλειάς της Β. Κατράκη, προσωπικές φωτογραφίες της και βιβλία εικονογραφημένα με έργα της. Ξεχωριστή θέση, ανάμεσά τους, έχει το βιβλίο του Βασίλη Λούλη «Λυσίκομος Εκάβη», κοσμημένο με ξυλογραφίες της Βάσως Κατράκη, το οποίο επανέκδωσε το 1994 ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης, τιμώντας τον Κουμιώτη συγγραφέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ