Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
«Ξεκαθάρισμα» λογαριασμών με θύματα τους λιμοκτονούντες

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ._ Εκατοντάδες από τους 7.000 στρατιώτες της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στη Σομαλία, «αξιοποιώντας» στο έπακρο την νέα ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει το σομαλικό λαό, προχώρησαν χτες σε σφοδρότατες συγκρούσεις με τους ισλαμιστές αποσκοπώντας σε ένα γενικότερο «ξεκαθάρισμα» της σομαλικής πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, από τους μαχητές της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

Οι στρατιώτες ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους τα χαράματα σε περιοχή που απέχει μόλις 7 χλμ. από το αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, καταφέρνοντας να απομακρύνουν αρκετούς από τους ενόπλους και να αιχμαλωτίσουν πάνω από 40. Σφοδρότατες συγκρούσεις καταγράφηκαν σε προάστια της πρωτεύουσας όπως το Ουανχίγκλεϊ, και το Μπακαρά (όπου «χτυπά» η αγορά της πρωτεύουσας) αλλά και στην περιοχή του Μογκαντίσου όπου βρίσκεται το Εθνικό Στάδιο, κοντά στην κυριότερη βάση των ισλαμιστών. Εκπρόσωπος της ΑΕ στο Μογκαντίσου κατηγόρησε τους ισλαμιστές πως δε διστάζουν να εκτελέσουν ενήλικες άνδρες πολίτες που συνοδεύουν τις οικογένειές τους στο μακρύ ταξίδι για λίγη τροφή από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις λέγοντάς τους πως «είναι καλύτερος ο θάνατος από πείνα παρά η βοήθεια από τη Δύση».

Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΑΕ «ξέχασε» να προσθέσει πως από τις χτεσινές σφοδρές συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άμαχοι, ενώ αντίθετα θυμήθηκε να διαβεβαιώσει πως στο μέλλον η αποστολή θα ενημερώνει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για μελλοντικές χερσαίες επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών ώστε τάχα να συρρικνωθούν στο ελάχιστο οι επικίνδυνες επιπτώσεις τόσο για τους αμάχους, όσο και για την ομαλή διεκπεραίωση των αποστολών των οργανώσεων αρωγής.

Μιλώντας για «ανθρωπιστική» βοήθεια αξίζει να αναφέρουμε το είδος των τροφίμων που επιλέγουν να προσφέρουν οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής στους λιμοκτονούντες Σομαλούς, καθώς ένα από τα αεροσκάφη που ναυλώθηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) αντί να μεταφέρει αλεύρι, δημητριακά, ρύζι ή μπισκότα υψηλής θερμιδικής αξίας, μετέφερε 10 τόνους φυστικοβούτυρου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ