Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ
Αξιοποίηση για δήθεν «κυνήγι» ακροδεξιών

ΟΣΛΟ.--

Ο αχός από το μακελειό στη Νορβηγία συνεχίζεται και πλέον το επίκεντρό του μεταφέρεται εκτός των συνόρων της σκανδιναβικής χώρας, καθώς οι εμπρηστικές δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών απλώς καταδεικνύουν ότι οι ενέργειες του δράστη δεν είναι ενέργειες ενός μοναχικού ψυχοπαθή, είναι πολιτικές ενέργειες και αποτελούν απλώς προϊόν του πολιτικού συστήματος που καλλιεργεί τη ρατσιστική, αντικομμουνιστική και ξενοφοβική ρητορική, για να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης της λαϊκής οργής και αγανάκτησης.

Το «μανιφέστο» του Μπρέιβικ, που σόκαρε την οικουμένη, αποτελεί συρραφή ουσιαστικά άλλων κειμένων που απηχούν δηλώσεις όπως του ευρωβουλευτή της ιταλικής Λέγκας του Βορρά - κυβερνητικού εταίρου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Μάριο Μποργκέζιο, ο οποίος χαιρέτισε τις ακροδεξιές απόψεις του: «Αν εξαιρέσεις τη βία, ορισμένες από τις απόψεις που εξέφρασε είναι σωστές. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, είναι άριστες» δήλωσε ο Μποργκέζιο στο ραδιοφωνικό σταθμό «Il Sole-24 Ore».

Ανέφερε, επίσης, ότι συμφωνεί με τις ιδέες του Μπρέιβικ κατά του Ισλάμ και υιοθέτησε τις κατηγορίες κατά της Ευρώπης ότι παραδόθηκε αμαχητί στους μουσουλμάνους. Με τις απόψεις του Μπρέιβικ συμφώνησε και ο Γάλλος βουλευτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζακ Κουτελά, χαρακτηρίζοντας τον Μπρέιβικ «αντιστασιακό» και «υπερασπιστή της Δύσης». Τα σχόλια του προκάλεσαν την παρέμβαση της προέδρου Μαρίν Λεπέν που απάλλαξε τον Κουτελά από τα καθήκοντά του και τον παρέπεμψε για διαγραφή στο πειθαρχικό συμβούλιο, όχι προφανώς για τις πολιτικές του απόψεις, αλλά για το πολιτικό κόστος που θα έχουν προφανώς στο αναδυόμενο αστέρι της γαλλικής πολιτικής σκηνής, που έχει τη στήριξη του συστήματος.

Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικές επιχειρήσεις - «σκούπα» σε διάφορες χώρες της Ευρώπης συνεχίζονται σε μία καταφανή προσπάθεια της πολιτικής εξουσίας να αποστασιοποιηθεί δήθεν από την ακροδεξιά... Στη Γερμανία επί 48 ώρες οι γερμανικές αρχές ανακοινώνουν συλλήψεις, αλλά και κατάσχεση όπλων στη Στουτγάρδη και άλλες πόλεις, ενώ στη Φιλανδία οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ανθρώπου, που ανακρίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν σκόπευε να χρησιμοποιήσει σε κάποια επίθεση τα χημικά που είχε προμηθευτεί, ανάλογα με αυτά που είχε προμηθευτεί και χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη ο Μπρέιβικ.

Στο μεταξύ, η δίκη του Αντερς Μπρέχρινγκ Μπρέιβικ δεν αναμένεται να διεξαχθεί πριν από το 2012, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Νορβηγίας καθώς, όπως τόνισε, το κατηγορητήριο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του έτους. Ο Μπρέιβικ, που κρατείται στις φυλακές Χάλντεν, τις πλέον «πολυτελείς φυλακές» του πλανήτη, πρόκειται να ανακριθεί σήμερα από τη νορβηγική Αστυνομία εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο ευσταθούν οι ισχυρισμοί του περί εκτεταμένων διασυνδέσεων με πρόσωπα και ομάδες ομοϊδεατών του διεθνώς. Τέλος, οι νορβηγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν τις έρευνες για εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στο νησί Οτόγια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ