Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Η λαϊκή οικονομία είναι αναγκαία ώριμη και ρεαλιστική

«Υποστηρίζουμε με στοιχεία και αποδείξεις ότι η Ελλάδα, παρά τα σοβαρά έως και καταστροφικά πλήγματα που έχει δεχτεί σε ορισμένους τομείς, εξαιτίας της κυριαρχίας του κεφαλαίου, του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, έχει τις προϋποθέσεις να διαμορφώσει και να αναπτύξει μια όσο γίνεται αυτοδύναμη λαϊκή οικονομία. Οι αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας 20ετίας σε ορισμένους κλάδους βιομηχανικής παραγωγής, στην αγροτική οικονομία, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε διαφορετικές πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Δεν είναι αργά. Μοναδική διέξοδος για την εργατική τάξη και τη λαϊκή πλειοψηφία είναι με την πάλη της να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου». Τα παραπάνω σημείωσε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, με θέμα τη θέση του ΚΚΕ για τη μεταλλουργία χρυσού.

Ο Ν. Χριστάνης θύμισε ότι το ΚΚΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει τοποθετηθεί ενάντια στις επενδύσεις για τη μεταλλουργία χρυσού, και την περίοδο που στην περιοχή εμφανίστηκε η ΤVX και σήμερα με το νέο σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός». Παλεύει για να μην παραδοθεί ο ορυκτός πλούτος της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο, ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.

Οπως είπε, με την επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού «προωθείται η καταστροφή του περιβάλλοντος της περιοχής, κάτι που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έχουν παραθέσει έγκυροι επιστημονικοί φορείς. Οι επιπτώσεις αφορούν και τη μορφολογία του εδάφους, τα υδάτινα αποθέματα, τον αρχαιολογικό πλούτο. Συμφέρον δε θα έχει κανείς από την καταστροφή του περιβάλλοντος, ούτε ο μεταλλεργάτης που θέλει κι αυτός τα παιδιά του να ζήσουν σ' αυτό τον τόπο, ούτε οι μικροεπαγγελματίες του τουρισμού, οι αλιείς, οι οικοδόμοι και οι φτωχοί αγρότες.

Επίσης, μια ακόμη πηγή πλούτου που ανήκει στο λαό περνάει στα χέρια ενός επιχειρηματικού ομίλου. Πρόκειται για ουσιαστική κλοπή. Με ελάχιστο τίμημα θα εκμεταλλευτεί έναν πλούτο αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που θα τον εξάγει άμεσα. Τίποτα δε θα αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού».

Πρόσθεσε ακόμη: «Αποτελούν αυταπάτες και χίμαιρες οι αντιλήψεις των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, όπως του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων, ότι είναι δυνατό μέσα στη ζούγκλα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης, να υπάρχει πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος».

Τέλος, απαντώντας σε όσους μέμφονται το ΚΚΕ ότι με την εναντίωσή του στην επένδυση στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, σημείωσε: «Το συμφέρον των εργαζομένων δεν μπορεί να ταυτίζεται με το συμφέρον του επιχειρηματία, είτε αυτός λέγεται "ΤVX Gold" είτε λέγεται "Ελληνικός Χρυσός". Οι λόγοι που μπορεί να φουντώσει η ανεργία δεν προκύπτουν από τη μη προώθηση της επένδυσης αλλά από το γεγονός ότι η όλη ανάπτυξη της περιοχής, όπως και όλης της χώρας, υποτάσσεται στο τι συμφέρει το κεφάλαιο σήμερα.

Η ανεργία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο αν αξιοποιούνταν όλες οι πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας, κάτι που δεν πρόκειται να κάνουν οι κυβερνήσεις που γνωρίσαμε μέχρι τώρα, ούτε κάποια άλλης μορφής διακυβέρνηση στα πλαίσια του συστήματος, αλλά μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια λαϊκή εξουσία και οικονομία. Σε μια τέτοια διαδικασία μπορούν να αξιοποιηθούν στην περιοχή της Χαλκιδικής και η μεταλλευτική δραστηριότητα και η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός, πάντα με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

  • Στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η ΝΟ Χανίων της ΚΝΕ πραγματοποιεί, την Πέμπτη 4 Αυγούστου, προφεστιβαλική εκδήλωση στην πλατεία Καλυβών, στις 8.30 το βράδυ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία και λαϊκό - κρητικό γλέντι με χορευτικό συγκρότημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ