Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΡΟΛΑΚΚΑ - ΠΑΤΡΑ
Απόφαση για κλείσιμο της χωματερής μετά την πυρκαγιά

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, με την παρουσία κατοίκων της περιοχής, ψηφίστηκε η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Ξερόλακκκας
Από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Ξερόλακκκας
Πυρκαγιά στον κατ' ευφημισμόν ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας στην Πάτρα - έχει μετατραπεί εδώ και 14 χρόνια σε χωματερή - έχει ξεσπάσει εδώ και τρεις μέρες, με αποτέλεσμα ο καπνός που αναδύεται και υπάρχει στην ατμόσφαιρα της πόλης να έχει επικίνδυνα στοιχεία για την υγεία των κατοίκων.

Το περιστατικό αυτό - είχε προηγηθεί στις αρχές Γενάρη του 2011 κατολίσθηση τμήματος της Ξερόλακκας - αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη άμεσης διακοπής της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, όπως ζητούν επανειλημμένως οι κάτοικοι της γύρω περιοχής και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πάτρας. Η βραδυφλεγής τοξική βόμβα του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας που υπάρχει στα πλευρά της πόλης αποτελεί εδώ και χρόνια σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον καθώς υπάρχει σοβαρή αδυναμία στοιχειώδους πλέον διαχείρισης της λειτουργίας της από την δημοτική αρχή.

Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πάτρας ήταν άμεση. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Ξερόλακκας επέβαλαν με την παρουσία τους να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης το θέμα της πυρκαγιάς στο σκουπιδότοπο και των κινδύνων που δημιουργούνται για την υγεία τους από την συνέχιση της λειτουργίας του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, αρχικά, η Δημοτική Αρχή (ΣΥΝ - ΔΗΜΑΡ, στελέχη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) καθώς και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (Κατσικόπουλος-Χριστόπουλος) πέρα από τις διαπιστώσεις απέφυγαν κάθε είδους δέσμευση για την άμεση παρέμβαση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Στην παρέμβασή του ο Αντρέας Αντωνόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησε:

- Να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο να κηρυχτεί η περιοχή της Ξερόλακκας και ευρύτερα της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας και από το αρμόδιο υπουργείο.

- Να κλείσει αμέσως ο σκουπιδότοπος της Ξερόλακκας και να ανασταλεί κάθε είδους εναπόθεση απορριμμάτων εκεί. Τα απορρίμματα της πόλης να μεταφερθούν σε όμορους ΧΥΤΑ με ευθύνη της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας.

Κάτω από την επιμονή των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και την μαχητική απαίτηση των κατοίκων, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (δημοτική αρχή) αποδέχθηκε την πρόταση. Οι δε παρατάξεις Κατσικόπουλου-Χριστόπουλου καταψήφισαν το δεύτερο σκέλος της πρότασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ (2019-04-11 00:00:00.0)
Επιστρέφονται τα εισπραχθέντα τέλη σε κατηγορίες κατοίκων (2016-10-28 00:00:00.0)
Νέος αποκλεισμός της χωματερής στην Ξερόλακκα (2012-01-05 00:00:00.0)
Νέος αποκλεισμός της χωματερής στην Ξερόλακκα (2011-06-17 00:00:00.0)
Σοβαρό πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Πάτρα (2010-06-16 00:00:00.0)
«Ωρα μηδέν» για τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας (2010-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ