Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Γιώργος Φαρσακίδης «Μια επαίσχυντη συμφωνία και το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη». Ο ακαταπόνητα δημιουργικός αγωνιστής και ζωγράφος καταθέτει τη μαρτυρία του για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, στα πλαίσια συμφωνίας των γερμανικών στρατευμάτων με τους Αγγλους για παράδοση της Ελλάδας σ' αυτούς, μετά από εκκαθάρισή της από τον ΕΛΑΣ. Το βιβλίο, που ο συγγραφέας το αφιερώνει στη μνήμη του αιφνίδια χαμένου συντρόφου και φίλου του Γιώργου Τεμενεκίδη, προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Ο Γ. Φαρσακίδης, μαχητής του Λόχου ΕΠΟΝιτών του ΕΛΑΣίτικου Τάγματος στο Χορτιάτη, βασιζόμενος και στο ημερολόγιο που κρατούσε τότε, ιστορεί μάχες του ΕΛΑΣ το καλοκαίρι του 1944, πριν το ολοκαύτωμα, καθώς και το χτύπημα γερμανικού αυτοκινήτου, από τον ίδιο και το συμμαχητή του Σταύρο Δήμου, στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο που υπήρχε στο Χορτιάτη, νωρίς το πρωί στις 2 του Σεπτέμβρη, ημέρα που οι Γερμανοί πυρπόλησαν το χωριό, καίγοντας 150 περίπου κατοίκους που έμειναν στα σπίτια τους, μη ακολουθώντας τους εκατοντάδες άλλους που διέφυγαν και σώθηκαν προστατευόμενοι από τον ΕΛΑΣ.

-- Ζήτρος: Πλάτων «Πολιτικός» (εισαγωγή - φιλοσοφική ερμηνεία - σχόλια Ηλία Βαβούρα, μετάφραση - ανάλυση Θ. Μαυρόπουλου. Το έργο αυτό, που «συνδέεται» με τα επίσης πλατωνικά έργα «Πολιτεία» και «Νόμοι», αντιμετωπίζει την πολιτική ως επιστήμη και τον πολιτικό ως φιλόσοφο, του οποίου ο λόγος οφείλει να επιτύχει ως πράξη που να συνδυάζει τις αντίθετες τάσεις, με συμμετοχή όλων των πολιτών για το καλό του συνόλου της πόλης). Δημοσθένης «Περί στεφάνου» (μετάφραση - εισαγωγή - σχόλια Γεωργίου Α. Ράπτη. Το έργο αναφέρεται στην αντιπαλότητα μεταξύ αντιμακεδονικού Δημοσθένη και του φιλομακεδονικού Αισχίνη, με αφορμή την πρόταση του Κηφισοφώντα να τιμηθεί ο Δημοσθένης με χρυσό στεφάνι για την πατριωτική προσφορά του. Τιμή που θεώρησε απαράδεκτη ο Διογένης, ο οποίος απέδιδε στον Δημοσθένη τα δεινά της Ελλάδας). Ηράκλειτος «Απαντα» (πρόλογος, μετάφραση Τάσος Φάλκος - Αρβανιτάκης. Εισαγωγή Β. Κ. Γκάθρι. Μετάφραση εισαγωγής Θεόδωρος Μαυρόπουλος. Επίμετρο του Θεόδωρου Μ. Χρηστίδη με τίτλο «Ανθρωπος. Ζωή. Σύμπαν». Η εισαγωγή και το επίμετρο «φωτίζουν» το έργο του προσωκρατικού φιλοσόφου). «Ποσειδώνιος ο Απαμεύς ή Ρόδιος "Ελληνιστική φιλοσοφία και επιστήμη"» (εισαγωγή, φιλοσοφική ερμηνεία, σχόλια Ελένης Α. Καραμπατζάκη. Το βιβλίο παρουσιάζει το ελάχιστα γνωστό, αλλά σημαντικό φιλόσοφο, μαθηματικό, αστρολόγο, ιστορικό, γεωγράφο και φυσιογνώστη των ελληνιστικών χρόνων. Σε παράρτημα παρουσιάζεται ο περίφημος «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» - ένα σπουδαίο επίτευγμα της ύστερης αρχαιότητας, που αποκαλύφθηκε πριν μερικά χρόνια).

-- «Κέδρος»: Γιώργος Βέης «Μανχάταν - Μπανγκόγκ (μαρτυρίες - μεταβάσεις)» (αισθαντικά γραμμένο ταξιδιωτικό βιβλίο του διακεκριμένου πέρσι με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας, ποιητή και πεζογράφου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ