Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η φονικότερη επίθεση εναντίον των κατοχικών δυνάμεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.---

Η πλέον φονική επίθεση για τις κατοχικές δυνάμεις, ίσως και από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου μία δεκαετία πριν, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο όταν Ταλιμπάν κατέρριψαν ένα μεταγωγικό ελικόπτερο Σινούκ σκοτώνοντας 30 Αμερικανούς, ανάμεσα στους οποίους μέλη της Ομάδας Εξι των SEAL's, της μονάδας της οποίας μέλη συμμετείχαν στην επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν σύμφωνα με τις πληροφορίες αν και το Πεντάγωνο το διαψεύδει.

Το ελικόπτερο καταρίφθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στην επαρχία Ουαρντάκ, δυτικά της Καμπούλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο συνολικά 38 ανθρώπων. Υπάρχουν τουλάχιστον 22 μέλη των SEAL's μεταξύ των νεκρών - εκτός των 30 Αμερικανών, επτά Αφγανοί κομάντος και ένας μεταφραστής - σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post. Το γαλλικό πρακτορείο ανέφερε ότι ήταν καλά στημένη «παγίδα» των Ταλιμπάν ενώ οι Ταλιμπάν με ανακοίνωσή τους ανέλαβαν την ευθύνη της επιχείρησης και ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν το ελικόπτερο «με ένα καινούριο όπλο» σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα Dawn.

Ασχέτως πάντως, εάν οι Ταλιμπάν έχουν στην κατοχή τους κάποιο νέο όπλο και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της προπαγάνδας τους, αυτή η επίθεση φανερώνει πόσο ισχυροί παραμένουν οι Ταλιμπάν ακόμη και σε περιοχές μακριά από τα προπύργιά τους στο Νότιο Αφγανιστάν και κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν, στα ανατολικά. Εξάλλου, μετά την κατάρριψη του ελικόπτερου οι μάχες στην επαρχία Ουαρντάκ συνεχίζονταν μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο ισχυροί εάν δεν είχαν την υποστήριξη και των απλών κατοίκων που ολοένα και αντιδρούν περισσότερο στις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές ακόμη και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στηρίζουν οποιαδήποτε ενέργεια στρέφεται κατά των κατοχικών δυνάμεων, σύμφωνα με το δίκτυο MacClatchy. Επίσης, η επίθεση φέρνει στο προσκήνιο τη δράση των ειδικών δυνάμεων που ολοένα και περισσότερο αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στις επιχειρήσεις σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker, όπου αναφέρεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διεξάγει πάνω από 2.000 επιχειρήσεις και συνιστούν το «πρότυπο» για τις επιχειρήσεις που επεκτείνονται και στο Πακιστάν.

Δεν αναμένεται η επίθεση να σημάνει κάποια αλλαγή στα σχέδια των κατοχικών δυνάμεων ενώ ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, αλλά και το ΝΑΤΟ διέταξαν έρευνα για το περιστατικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ