Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προνόμια για μεγάλες επιχειρήσεις

Σε μια περίοδο που χιλιάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και βιοτέχνες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και καθημερινά κλείνουν μικρές επιχειρήσεις και μαγαζιά, που οι εργαζόμενοι γονατίζουν κάτω από το βάρος της άγριας επίθεσης που δέχονται από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από προκλητικά προνόμια για μεγάλες επιχειρήσεις που έχοντας λυμένα τα προβλήματα επιβίωσης σχεδιάζουν τη διατήρηση και διεύρυνση της κερδοφορίας τους. Χτες, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη το προσχέδιο νόμου που περιλαμβάνει «κίνητρα προσέλκυσης και εγκατάστασης επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (Ζ.ΚΑΙ.Θ.) . Τα προνόμια που προβλέπονται μεταξύ των άλλων - με επιμέρους προϋποθέσεις και περιορισμούς - και αφορούν «νέες καινοτόμες επιχειρήσεις» και σε κάθε περίπτωση επενδυτικά σχέδια τουλάχιστον 30.000 ευρώ είναι:

  • Επιχορήγηση του κόστους του επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό 75%.
  • Επιδότηση καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης σε ποσοστό 75%.
  • Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος μη διανεμόμενων κερδών από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης για την πρώτη δεκαετία από την πραγματοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που αφορά σε πάγια στοιχεία ενεργητικού ή σε δαπάνη χρηματοδοτικής μίσθωσης που μπορεί να φτάνει μέχρι το 75% του κόστους της επένδυσης και η συγκεκριμένη απαλλαγή συνίσταται στο σχηματισμό ανάλογου αφορολόγητου αποθεματικού.
  • Επιδότηση επιτοκίου μέχρι 75% για δάνειο επένδυσης για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου και μέχρι 10 χρόνια.

Για μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης και δεν υπάγονται στην προηγούμενη κατηγορία των «νέων καινοτόμων επιχειρήσεων» προβλέπονται κίνητρα όπως:

  • Επιχορήγηση με ποσοστό 30% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
  • Επιδότηση του 30% των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.
  • Ανάλογες με την προηγούμενη περίπτωση φοροαπαλλαγές που μπορούν να φτάνουν μέχρι το 30% του κόστους της επένδυσης.
  • Επιδότηση για μία διετία κατά 30% του μισθολογικού κόστους των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούνται μέσα στην πρώτη τριετία από την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Για «μεσαίες» και «μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» κατά τον ορισμό της ΕΕ, που απέχει πολύ από τα δεδομένα των πραγματικά μικρών και πολύ μικρών της Ελλάδας, προβλέπεται προσαυξημένο ποσοστό ενίσχυσης για όλες τις ενισχύσεις κατά 10% και κατά 20% αντίστοιχα, καθώς και επιπλέον επιχορήγηση με 40% και 50% αντίστοιχα για το κόστος τεχνολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Με άλλες διατάξεις προσδιορίζεται το ποσοστό επιδότησης κλιμακούμενο για επενδυτικά σχέδια μεγαλύτερα από 50 εκατ. ευρώ και ειδικό καθεστώς για φορείς επιχειρηματικής ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ