Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Το χαλάζι «σάρωσε» τις καλλιέργειες!

Χαλάζι μεγέθους φουντουκιού που ακολούθησε το ξαφνικό μπουρίνι και έπεφτε επί 10 και πλέον λεπτά της ώρας, «σάρωσε» αγροτικές εκτάσεις στην Αγιά Λάρισας, προκαλώντας ολική καταστροφή σε μηλοκαλλιέργειες 2.000 περίπου στρεμμάτων και μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, κηπευτικών κ.ά.

Ιδιαίτερα επλήγησαν οι καλλιέργειες μήλων στα χωριά Δήμητρα, Πλασιά, Πρινιά, Ανάβρα, Αετόλοφο, Ποταμιά, όπου η ανεμοθύελλα και το χαλάζι κατέστρεψαν το σύνολο, σχεδόν, της παραγωγής - τα μήλα που, αυτό το διάστημα, βρίσκονται στο στάδιο της ωρίμανσης, αρχίζοντας να κοκκινίζουν, «χτυπήθηκαν θανάσιμα» κι έπεσαν στο έδαφος όπου θα σαπίσουν, ενώ ο σφοδρός αέρας ξερίζωσε και δένδρα - με αποτέλεσμα οι μηλοπαραγωγοί να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα.

Να σημειώσουμε ότι μεγάλες ζημιές από το χαλάζι που έπεσε το προηγούμενο διάστημα έχουν προκληθεί σε όλες, σχεδόν, τις καλλιέργειες του νομού Λάρισας. Καταστροφές έχουν υποστεί χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, κηπευτικά στο δήμο Κιλελέρ της Λάρισας και ιδιαίτερα στα χωριά Ψυχικό, Μ. Βουνό, Δοξαρά, Κάμπος, Δίλοφο, Μύρα, Καλό Νερό.

Ανάλογες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες καπνού, καλαμποκιού, μποστανιών, κηπευτικών, οπορωφόρων στις δημοτικές κοινότητες Μεσοχωρίου, Αμουρίου, Δομένικου, Ευαγγελισμού, Βλαχογιαννίου, του δήμου Ελασσόνας.

Οι πληγέντες αγρότες, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να πληρώσουν και το νέο χαράτσι της τεράστιας αύξησης στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, ζητούν από την κυβέρνηση να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών στα χωράφια και να δοθούν γρήγορα δίκαιες αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ