Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δίκαιες αποζημιώσεις, άμεσα!

Μέσα σε 10 λεπτά της ώρας, η σφοδρή χαλαζόπτωση κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φρούτων και προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε άλλες καλλιέργειες

Εφτασαν 10 λεπτά της ώρας για να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φρούτων στην Αγιά και τον Τύρναβο της Λάρισας. Τόσο κράτησε η φοβερή θεομηνία - σφοδρή χαλαζόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι - η οποία «σάρωσε», κυριολεκτικά, μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες οπωροφόρων δένδρων (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, νεκταρίνια, σταφύλια κ.ά.) στις δυο αυτές περιοχές, ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, κηπευτικών, καθώς και σε μελίσσια, αποθήκες, θερμοκήπια, και άλλες αγροτικές υποδομές.

Πάνω από 4.500 στρέμματα επλήγησαν στην Αγιά - ιδιαίτερα στα χωριά Δήμητρα, Ελευθέριο, Πλασιά, Πρινιά, Αετόλοφος, Ποταμιά - και εκατοντάδες άλλα στρέμματα στον Τύρναβο - Δαμάσι, «Πέρα Κάμπος», «Μουγάζι», Αμπελώνας - ενώ, πριν λίγες μέρες, πάλι το χαλάζι είχε προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, μποστανιών, κηπευτικών, αλλά και οπωροφόρων δένδρων στους δήμους Κιλελέρ - στα χωριά Ψυχικό, Μ. Βουνό, Δοξαρά, Κάμπος, Δίλοφο, Μύρα, Καλό Νερό - και Ελασσόνας, ιδιαίτερα στα χωριά Μεσοχώρι, Αμούρι, Δομένικο, Ευαγγελισμός, Βλαχογιάννι.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ζημιές στα δένδρα είναι στο 100% - αυτό είναι και το συμπέρασμα των πρώτων εκτιμήσεων του κλιμακίου γεωπόνων του ΕΛΓΑ που επισκέφτηκε την πληγείσα περιοχή - με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας επισημαίνει: «Μεγάλες εκτάσεις με αχλάδια, μήλα, βαμβάκι, σταφύλια, καλαμπόκι κ.ά έχουν υποστεί ζημιές που φτάνουν ως το 100% της παραγωγής προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στους αγρότες σε μια περίοδο με έντονα οικονομικά προβλήματα και κρίση.

Οι παραγωγοί είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, με αποτέλεσμα, ενώ το κόστος παραγωγής να είναι αυξημένο, δεν θα εισπράξουν από την κατεστραμμένη παραγωγή τους.

Για να υπάρξει συνέχεια στην καλλιεργητική διαδικασία των αγροτών που έχουν πληγεί και έχουν ήδη ξοδέψει μεγάλα χρηματικά ποσά για τις καλλιεργητικές φροντίδες, χρειάζεται να αποζημιωθούν δίκαια με ευθύνη της πολιτείας.

Επιβάλλεται άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και η αποζημίωση των αγροτών που η παραγωγή τους έχει καταστραφεί.

Απαιτούμε την αντικειμενική και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Απαιτούμε αποζημιώσεις που να καλύπτουν τη ζημιά στο 100%. Για μια ακόμη φορά εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στο νέο νόμο - έκτρωμα του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, δεν αποζημιώνει στο 100% και δίνει ψίχουλα αντί για αποζημιώσεις.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους των επαρχιών Αγιάς και Τυρνάβου και όλους τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα διεκδικώντας τα αυτονόητα, δίκαιες εκτιμήσεις και ουσιαστικές αποζημιώσεις».

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή για το πρόβλημα των ζημιών από τη θεομηνία, κατέθεσε ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, στην οποία ερωτάται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση και πλήρη (100%) αποζημίωση των παραγωγών του Ν. Λάρισας που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ