Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ταραχές πάλι στο νότο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ταραχές και βία στην κοινότητα Κιανξί της επαρχίας Γκουιτζού στο νότο της Κίνας, με αφορμή την «αυταρχική συμπεριφορά» ενός τοπικού υπαλλήλου που τελικά γενικεύτηκε, καθώς οι πολίτες είναι εξοργισμένοι από την απρόσεκτη και σκαιά συμπεριφορά των τοπικών αξιωματούχων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης και του ιδιοκτήτη ενός παράνομα σταθμευμένου οχήματος ενώπιον εκατοντάδων θεατών. Το περιστατικό λειτούργησε ως πυροδοτικός μηχανισμός και χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους, διαδηλώνονταν μπροστά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης και τελικά πυρπολώντας οχήματα επιβολής της τάξης και στήνοντας οδοφράγματα στους δρόμους», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Κίνας.

Τουλάχιστον δεκαπέντε οχήματα καταστράφηκαν ή πυρπολήθηκαν, 10 αστυνομικοί και φρουροί τραυματίστηκαν και οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον δέκα πολίτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το οποίο σημειώνει ότι πρόκειται μάλλον για «συνηθισμένο περιστατικό ταραχών». Εξάλλου, μόλις πριν από ένα μήνα ταραχές είχαν σημειωθεί και πάλι, στο Ανσούν αυτή τη φορά, 60 χιλιόμετρα από το Κιανξί μετά από φήμες για το μυστήριο θάνατο ενός πλανόδιου πωλητή φρούτων. Ωστόσο, δεδομένων και των δονήσεων της καπιταλιστικής κρίσης που ταρακουνούν ακόμη και την Κίνα και της επικίνδυνης αυξητικής τάσης των φαινομένων των ταραχών των τελευταίων ετών, όπως κατέγραψε σε έκθεσή της η κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών - πάνω από 80.000 το 2007 από 60.000 το 2006 - και των εργατικών κινητοποιήσεων που ολοένα πληθαίνουν οι αρχές είναι σε επιφυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ