Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαρακτηριστικά παραδείγματα σχετικά με το ΕΣΠΑ

Οι σύμβουλοι του ΚΚΕ στη Θεσσαλία, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανέφεραν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, που δείχνουν, καθαρά, το πώς και για ποιον θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ:

1. ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ: Σε περιόδους αιματηρών περικοπών στο λαϊκό εισόδημα και με εκτίναξη της επίσημης ανεργίας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του ΕΣΠΑ, θα διαθέσει σε ΜΚΟ, Ιδρύματα, Εταιρείες Αστικού Δικαίου, Συνδικαλιστικές και Επαγγελματικές Οργανώσεις, 2,7 δισ. ευρώ, (για τη Θεσσαλία 17,4 εκατ. ευρώ, για 5.300 άτομα στους 4 νομούς), για να προσλάβουν ανέργους με χρόνο απασχόλησης μόλις 5 μήνες και μηνιαίες καθαρές αποδοχές ύψους 625 ευρώ για «παροχή κοινωφελούς εργασίας».

Μέσω της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας», η κυβέρνηση επιδιώκει να διαχειριστεί το πρόβλημα της ανεργίας που παίρνει σήμερα εκρηκτικές διαστάσεις. Ομως, γνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι τέτοια μέτρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, απλά επιδιώκουν να μειώσουν πλασματικά τους δείκτες της ανεργίας και να χειραγωγήσουν την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια που παίρνουν διαστάσεις. Ταυτόχρονα, δημιουργούν, και με αυτόν τον τρόπο, μια ακόμη κατηγορία εργαζομένων που θα δουλεύουν χωρίς να λαμβάνουν τον κατώτερο μισθό, τον οποίο προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις.

2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Με πόρους του ΕΣΠΑ κι ενώ, θεωρητικά, μιλάνε για παράταση του προγράμματος, ουσιαστικά δρομολογούν τη μετεξέλιξη του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε να αποτελέσει το πρότυπο πάνω στο οποίο θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η πολιτική των λεγόμενων «κοινωνικών επιχειρήσεων». Ετσι, το κράτος θα απαλλάσσεται από την ευθύνη του να παρέχει δωρεάν κοινωνική και προνοιακή πολιτική, προωθώντας απόφαση όπου το μοντέλο που θα κυριαρχεί θα είναι η εμπορευματοποίηση, η επιχειρηματικότητα, η υποβάθμιση και η κατηγοριοποίηση αυτών των υπηρεσιών.

Πολύ σύντομα 4.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και 100.000 ηλικιωμένοι, ανήμποροι, ΑμΕΑ, άνθρωποι που έχουν μεγάλες ανάγκες θα βρεθούν όλοι τους στον αέρα με τη λήξη της φετινής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Οι Δήμοι που υλοποιούν το πρόγραμμα θα καλέσουν τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα με την απειλή της απόλυσης - ανεργίας τους να συστήσουν μια δική τους «κοινωνική επιχείρηση» για την παροχή της φροντίδας στα άτομα που εξυπηρετούν.

Οι ίδιοι θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους χρηματοδότησης της «επιχείρησης», πράγμα που θα είναι πολύ δύσκολο να το πετύχουν στα πλαίσια ανταγωνισμού με ιδιωτικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα. Οι εταιρείες, είτε ανταγωνιζόμενες είτε απορροφώντας τις νέες «κοινωνικές επιχειρήσεις», τελικά θα κυριαρχήσουν στο χώρο, θα παρέχουν υπηρεσίες που πλέον θα κοστίζουν στους ωφελούμενους και η δωρεάν κρατική κοινωνική πολιτική θα είναι μια ωραία ανάμνηση.

3. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει γνωστό ότι, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, έχει δεσμευθεί το ποσό των 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και είναι σε αναζήτηση επενδυτών για να τους παραδώσει το φιλέτο της εκμετάλλευσης και με το πρόσχημα των εναλλακτικών μορφών διαχείρισης. Για τον τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων, καθώς, τα επόμενα χρόνια, θα γίνουν επενδύσεις 8 δισ. ευρώ για την επεξεργασία των απορριμμάτων.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι φωνές Δημάρχων και Δημοτικών Αρχών, (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ), για την ανάγκη ιδιωτικοποίησης της συγκέντρωσης και διάθεσης των απορριμμάτων με στόχο τη διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, γιατί το κόστος εργασίας των εργαζομένων στο χώρο αυτό είναι υψηλό. Κι εδώ εκδηλώνεται μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς τα προβλεπόμενα έσοδα των Δήμων από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, για το 2011 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, υπολογίζονται σε 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ