Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
Οταν δεν υπάρχει εκλογή για κινήσεις

(Μάθημα 14ο, γ' μέρος)

...«Συνδυασμοί σαν αυτοί που είδαμε είναι αξέχαστοι. Πώς προκύπτουν; Ποια είναι η ουσία τους; Θα αφιερώσουμε λίγα μαθήματα σ' αυτές τις ερωτήσεις - συμπληρώνει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής. Τώρα θα ορίσουμε τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των συνδυασμών.

Οπως έχουμε πει, ένας συνδυασμός δεν γεννιέται σε μια εκλεγμένη ελεύθερα στιγμή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η ιδέα για ένα συνδυασμό μπορεί να εμφανιστεί όταν στη σκακιέρα εμφανιστούν ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά.

Τέτοια ειδικά χαρακτηριστικά συμπεριλαμβάνουν για παράδειγμα, αδυναμία στην πρώτη ή όγδοη σειρά, η οποία κάνει πιθανό τα κομμάτια του εχθρού να διεισδύσουν στο στρατόπεδο του βασιλιά. Η αμυνόμενη πλευρά για να αποφύγει αμέσως να υποστεί σαχ-ματ δέχεται βαριές απώλειες.

Εχουμε ένα κλασικό παράδειγμα από το παιχνίδι των Εντουαρντ Ανταμς - Κάρλος Τόρρε (1920) στη θέση που ακολουθεί: Λευκά: Ρη1, Βδ4, Πε1, Πε2, Ιζ3, Στρ. α2, β2, δ5, ζ2, η2, θ2 (11). Μαύρα: Ρη8, Βδ7, Πγ8, Πε8, Αζ6, Στρ. α5, β7, δ6, ζ7, η7, θ7 (11). Τα λευκά παίζουν τρεις απανωτές κινήσεις με δυο θαυμαστικά 1. Βη4!! Ββ5 2. Βγ4!! Βδ7 3. Βγ7!! Ββ5! (βλέπε διάγραμμα). Φανταστικές θυσίες, αλλά τι κατάφερε ο λευκός; Αν συνεχίσει σ' αυτό το στυλ, δηλαδή, αν... 4. Ββ7 Βε2! 5. Πε2 Πγ1+ 6. Ιε1 Πε1+ 7. Πε1 Πε1+ ματ, λόγω της αδυναμίας της πρώτης σειράς (κλειστός Ρουά). Γι' αυτό πρέπει να βρεθεί ένα τέχνασμα να αποσπάσουμε τη μαύρη βασίλισσα από το ε8. Αυτός είναι ο λόγος για ένα συνδυασμό. 4. α4! Βα4 5. Πε4!! Ενα θαυμάσιο νοκ άουτ. Ο μαύρος δεν έχει χρόνο να κάνει κάτι: 5... θ6 6. Βγ8! Πγ8 7. Πα4 κερδίζοντας έναν πύργο. Ηταν αδύνατο να παίξει 5... Βε4 6. Πε4 και η λευκή βασίλισσα δεν «τρώγεται» γιατί υπάρχει ματ στο ε8! Ετσι η βασίλισσα πρέπει να υποχωρήσει. 5... Ββ5 6. Ββ7!! Τώρα δεν υπάρχει τετράγωνο που να μπορεί η μαύρη βασίλισσα να υποστηρίζει το ε8 και τα μαύρα πρέπει να εγκαταλείψουν.

Στο επόμενο μάθημα θα μελετήσουμε για τους όρους που είναι απαραίτητοι εάν οι επιθετικοί συνδυασμοί πρέπει να εκτελεσθούν.

(Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ