Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΥΝΙΟΥΕΛ
Βιριδιάνα

Credit: Janus Films.

Ταινία κλασική υποχρεωτική για κάθε σινεφίλ, προκλητικά προβοκατόρικη ως προς τις αξίες που χονδρικά αντιπροσωπεύει το τρίπτυχο πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Ο άθεος Μπουνιουέλ γύρισε την ταινία του στην Ισπανία επιστρέφοντας για πρώτη φορά, είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την αυτοεξορία του στο Μεξικό. Η «ΒΙΡΙΔΙΑΝΑ» αφηγείται ο Μπουνιουέλ γεννήθηκε από μια οπτασία, από μια ανάμνηση της εφηβείας μου, από ένα ερωτικό όνειρο με έναν γέρο και την νεαρή ανιψιά του, μια δόκιμη μοναχή. Τα γυρίσματα έγιναν στα περίχωρα της Μαδρίτης αλλά και σε ατελιέ της πρωτεύουσας. Προβλήθηκε στις Κάννες στις 17 Μαΐου του 1961 και βραβεύτηκε με τον «Χρυσό Φοίνικα».

Το φιλμ προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο στην Ισπανία, αντίστοιχο της προγενέστερης ταινίας του σκηνοθέτη «Χρυσή Εποχή» - κάτι που ανέβασε τον Μπουνιουέλ στα μάτια των Ισπανών εξόριστων που ζούσαν στο Μεξικό.

Εξαιτίας ενός εχθρικού προς την ταινία άρθρου που δημοσιεύτηκε στο «Osservatore Romano» το φιλμ απαγορεύτηκε πάραυτα από το υπουργείο Τουρισμού και Πληροφοριών του φρανκικού καθεστώτος, ενώ ο διευθυντής του Ισπανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου υποχρεώθηκε σε πρόωρη συνταξιοδότηση μόνο και μόνο γιατί παρέλαβε ο ίδιος το βραβείο από το φεστιβάλ. Μέχρι και ο δικτάτορας Φράνκο ζήτησε να δει την ταινία. Την είδε μάλιστα δυο φορές και δε βρήκε κάτι ιδιαίτερα προσβλητικό. Αρνιόταν όμως να πάει κόντρα στην απόφαση του υπουργού του κι έτσι η ταινία συνέχισε να παραμένει απαγορευμένη στην Ισπανία.

Την πρώτη φορά που ο φίλος μου Γκουστάβο Αλατρίστε είδε την ταινία έδειχνε έκπληκτος και δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο. Επειτα ξανάδε το φιλμ στο Παρίσι, δυο φορές στις Κάννες και στο τέλος στην Πόλη του Μεξικού. Μετά από την τελευταία αυτή φορά, θα ήταν η πέμπτη ή έκτη, ήρθε τρέχοντας προς το μέρος μου, φανερά ικανοποιημένος και μου είπε:

Λουίς, η ταινία είναι καταπληκτική, τώρα κατάλαβα τα πάντα!

Εγώ τον κοίταξα αμήχανος - αφηγείται ο Μπουνιουέλ στο βιβλίο του «Ο τελευταίος στεναγμός». Κι εγώ που νόμιζα ότι η ταινία μου αφηγείται μια τόσο απλή ιστορία ...

Παίζουν: Σίλβια Πινάλ, Φερνάντο Ρέι, Φρανθίσκο Ραμπάλ, Μαργκαρίτα Λοθάνο, κ.ά.

Παραγωγή: Ισπανία, Μεξικό (1961).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ