Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίσταση στην υγειονομική βαρβαρότητα

Γενική άποψη της χτεσινής συγκέντρωσης
Γενική άποψη της χτεσινής συγκέντρωσης
Ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα ανθυγιεινά σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας, έδωσαν χτες οι υγειονομικοί, οι γιατροί, αλλά και οι εργαζόμενοι άλλων κλάδων, στο μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα έξω από τη Βουλή.

Χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ενώ πανιατρική απεργία είχε κηρύξει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει αποφασίσει 48ωρη απεργία που λήγει σήμερα.

Χτες τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν τα επείγοντα περιστατικά, ενώ στα περισσότερα νοσοκομεία αναβλήθηκαν όλα τα τακτικά χειρουργεία.

Χτες το απόγευμα, εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ από την Αττική, αλλά και όλη την Ελλάδα, γιατροί, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί τη δημόσια υγεία, που μετατρέπει τον ασθενή σε πελάτη, που συρρικνώνει δραματικά το δημόσιο τομέα υγείας. «Διασφάλιση και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας. Οχι στη διάλυση και ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων», έγραφε το πανό της ΠΟΕΔΗΝ. Κοντά στους εργαζόμενους της ΠΟΕΔΗΝ, υγειονομικοί απ' όλη την Ελλάδα, οι γιατροί της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), της ΟΕΝΓΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Εκεί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Αθήνας, οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, τα μέλη της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω», οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ), το Σωματείο Αποκλειστικών Νοσοκόμων «Ενωση Αλληλεγγύη», οι φοιτητές της Παντείου που μετέχουν σε αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Παρόντα και τα παιδιά του «18 Ανω»
Παρόντα και τα παιδιά του «18 Ανω»
«Δημόσια και δωρεάν υγεία. Οχι στη διάλυση του ΕΣΥ», «Οχι στην υγειονομική βαρβαρότητα», «Οχι στη διάλυση του ΕΣΥ και στην αντι-ΕΣΥ μεταρρύθμιση», ήταν μερικά από τα πανό των διαδηλωτών. Με δυναμικά συνθήματα, οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, το πλήθος του κόσμου διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας, που θίγει όλο το λαό, καθώς «χτυπάει» την υγεία, ένα αγαθό απόλυτα συνυφασμένο με την έννοια της ίδιας της ζωής.

«Οχι στο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο», «Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας», «Το κέρδος σκοτώνει την υγεία, έξω οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία», «Δώστε λεφτά για την Υγεία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία», ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΟΕΔΗΝ, της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ, επέδωσε το υπόμνημα με τις θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ για το νομοσχέδιο στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Οπως επισήμανε στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης μετά τη συνάντηση, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να μεσολαβήσει, ώστε να περάσουν στο νομοσχέδιο οι προτάσεις των εργαζομένων. Από την πλευρά του, ο Απ. Κακλαμάνης ξεκαθάρισε ότι τα περιθώρια αλλαγών είναι πολύ μικρά.

Παρούσα η επαρχία

Οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο Μυτιλήνης
Οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο Μυτιλήνης
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο χθεσινό συλλαλητήριο και αντιπροσωπειών από τα νοσοκομεία της επαρχίας. «Η ιδιωτικοποίηση και διάλυση της δημόσιας υγείας ερημώνει τα νησιά μας», ήταν το πανό των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. «Αντιδρούμε στο νομοσχέδιο που ανοίγει τις πόρτες στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς οι εργαζόμενοι θέλουμε τα νοσοκομεία ανοιχτά στους ασθενείς και όχι να αντιμετωπίζονται σαν πελάτες. Το νομοσχέδιο αυτό και όσα προωθεί θα πλήξει ιδιαίτερα εμάς τους κατοίκους και εργαζόμενους των παραμεθόριων περιοχών, που ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της απαξίωσης που προωθεί η κυβέρνηση στο ΕΣΥ», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Μιχάλης Πολυπαθέλης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Διαδηλώνουμε ενάντια στο νομοσχέδιο, που έρχεται να καταργήσει καθετί που απόμεινε δημόσιο και να το δώσει στο πιάτο στον ιδιωτικό τομέα. Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν και στην πράξη θα καταργήσουν το αντιλαϊκό αυτό νομοσχέδιο», επισήμανε από την πλευρά της η Βάσω Μπακάση, μέλος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Τρικάλων.

Στο χθεσινό συλλαλητήριο, συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες εργαζομένων από την Πάτρα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, την Αμαλιάδα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα, που δήλωναν την απόφασή τους να δώσουν μάχη μέχρι το τέλος, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ξεκαθάρισαν ότι, ακόμα και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, δε νομιμοποιείται στη συνείδηση των εργαζομένων και της κοινωνίας, οι οποίοι θα φροντίσουν, ώστε να μείνει στα χαρτιά.

  • Το Σωματείο Εργαζομένων Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ημαθίας - Πέλλας (ΣΕΣΦΗΠ) χαιρετίζει και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, που αγωνίζονται για να μην περάσουν οι αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ