Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Ζητούν να μην κλείσει το Ελληνικό

  Κινητοποίηση πέντε Ομοσπονδιών χτες. Πυρετός κυβερνητικών συσκέψεων για την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου

Το σύνθημα «οι αερομεταφορές ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό» κυριάρχησε στη χτεσινή κινητοποίηση που διοργάνωσαν πέντε ομοσπονδίες εργαζομένων, με κεντρικό αίτημα να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο του Ελληνικού και μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου Σπάτων.

Την πρωτοβουλία για τη χτεσινή κινητοποίηση πήραν οι ομοσπονδίες εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), στην Ολυμπιακή Αεροπορία (ΟΣΠΑ), το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΠΟΕ/ΥΕΘΑ και ΠΟΜΑΥ/ΥΕΘΑ) και στις ελληνικές και ξένες αεροπορικές εταιρίες (ΟΠΑΜ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να καταστρέψει τον κεντρικό διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης του αεροδρομίου του Ελληνικού. Πολλοί εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στις 2 μ.μ. στις εγκαταστάσεις της πρώην αμερικανικής βάσης στην περιοχή του Ελληνικού και συγκρότησαν μεγάλη αυτοκινητοπομπή, με πρώτο προορισμό το ανατολικό αεροδρόμιο, μέσω της οδού Βουλιαγμένης. Εκεί έγινε η πρώτη σύντομη στάση. Οι εργαζόμενοι βγήκαν από τα αυτοκίνητά τους και φώναξαν τα συνθήματά τους («Αγώνας, αγώνας μαζικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος», «Αυτή η ρότα η αντιλαϊκή με πάλη ταξική θα ανατραπεί» κ.ά.), ενώ στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε για τον δεύτερο προορισμό, που ήταν το δυτικό αεροδρόμιο. Οι εργαζόμενοι βροντοφώναξαν και εκεί τα συνθήματά τους και στη συνέχεια η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε, με τελικό προορισμό τα γραφεία της ΟΣΥΠΑ. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν οι πρόεδροι της ΟΣΥΠΑ, της ΟΣΠΑ και της ΠΟΕ/ΥΕΘΑ. Κεντρική κατεύθυνση και των τριών ήταν ότι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να αρχίσουν διάλογο με τις ομοσπονδίες.

Στον αντίποδα των τριών προέδρων μίλησε η Σ. Ακζώτη, μέλος της ΕΕ της ΟΣΥΠΑ και στέλεχος της ΕΣΚ, η οποία επισήμανε ότι η χτεσινή κινητοποίηση πρέπει να γίνει το εφαλτήριο δυναμικών αγώνων με κυρίαρχο αίτημα «δημόσιες αερομεταφορές, στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου». Αυτό σημαίνει ΥΠΑ ενιαία και 100% δημόσια, με όλα τα πολιτικά αεροδρόμια στην αρμοδιότητά της. Αμεση υπαγωγή του αεροδρομίου Σπάτων στην ΥΠΑ και ένταξή του στους κρατικούς αερολιμένες.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης τα προεδρεία των πέντε ομοσπονδιών επισκέφθηκαν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Συσκέψεις για τα Σπάτα

Στο μεταξύ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί τρεις κυβερνητικές συσκέψεις, με αντικείμενο τα αεροδρόμια Ελληνικού και Σπάτων. Η πρώτη στις 10 π.μ. στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών - Επικοινωνιών, Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού. Θα επακολουθήσει σύσκεψη των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών, ενώ στις 3 μ.μ. έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπουργείο Μεταφορών, με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και των διοικήσεων της ΥΠΑ και του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Την αναβολή της έναρξης λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα για μερικούς μήνες εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, ζήτησε χτες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς όσους θέλουν να λειτουργήσει το Μάρτη, μόνο και μόνο για «επικοινωνιακούς λόγους». «Δεν μπορεί η ασφάλεια, οι προδιαγραφές λειτουργίας και η οικονομικότητα του νέου αεροδρομίου να αποτελούν αντικείμενο προσωπικών στοιχημάτων και να έχουν χαρακτήρα επικοινωνιακού παιγνίου. Δεν πρόκειται να πάθει τίποτα η χώρα εάν καθυστερήσουμε για λίγους μήνες την παράδοση του νέου αεροδρομίου» είπε συγκεκριμένα.

Απαντώντας ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Βερελής, δήλωσε: «Το νέο αεροδρόμιο δε θα λειτουργήσει ούτε με όρους αθλητικούς, ούτε με όρους πολιτικούς. Θα λειτουργήσει με όρους τεχνικούς και να είστε βέβαιοι ότι όλα θα λειτουργήσουν άψογα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρόλο ταξιδιωτικού πράκτορα η ηγεσία της ΟΣΥΠΑ (2001-03-01 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο Ελληνικό (2000-10-07 00:00:00.0)
Ανέστειλαν τη 48ωρη απεργία (2000-09-30 00:00:00.0)
Απεργία σήμερα στα αεροδρόμια (2000-09-29 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα το 7ο Συνέδριο της ΟΣΥΠΑ (2000-02-15 00:00:00.0)
"Πακέτο" στους Γερμανούς, ΥΠΑ και "Ολυμπιακή"! (1998-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ