Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αναβρασμός ενόψει σχεδίων ανακατάληψης τελωνείων

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν προειδοποίησε χτες από την πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δε θα επιτρέψει να επιστρέψει η βία στην περιοχή ενόψει του νέου κύκλου έντασης που εκδηλώνεται στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου με αφορμή τα σχέδια της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών για ανακατάληψη των μεθοριακών (με τη Σερβία) τελωνειακών φυλάκιων από σήμερα, 16/9.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα. Το ΝΑΤΟ πέρασε 12 χρόνια εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια και δεν θα επιτρέψει να διακυβευθούν αυτά στην περιοχή» δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι. Ωστόσο, απέφυγε να αποσαφηνίσει ποια θα είναι ακριβώς η αντίδραση της ΝΑΤΟικής στρατιάς στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, σε περίπτωση που υπάρξουν νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς, αν και άλλοι αξιωματούχοι (π.χ πρέσβης των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο) έχουν χαρακτηρίσει «σύννομη» την απόφαση της κυβέρνησης Θάτσι να ανακαταλάβει τα τελωνεία στα βόρεια διοικητικά σύνορα με τη Σερβία με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα «ανεξάρτητου» κράτους.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς εξέφρασε έντονη ανησυχία για την επιμονή της ηγεσίας των Κοσσοβάρων Αλβανών να προχωρήσει στην ανακατάληψη των επίμαχων μεθοριακών φυλακίων Γιάρινιε και Μπρίνιακ σημειώνοντας ότι «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η μονομερής ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλο τον κόσμο». Απηύθυνε έτσι έκκληση να εμποδιστούν όλες οι βίαιες μονομερείς ενέργειες της Πρίστινας για όσο διάστημα δεν υπάρχει κοινή λύση μέσω διαλόγου από Βελιγράδι και Πρίστινα.

Στο μεταξύ, για αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από αίτημα της Σερβίας και της Ρωσίας σχετικά με τα σχέδια των Κοσσοβάρων Αλβανών να ανακαταλάβουν τα μεθοριακά τελωνειακά φυλάκια στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία. Βελιγράδι και Μόσχα έχουν ζητήσει εφαρμογή της απόφασης 1244 του ΟΗΕ και αποτροπή βίαιων μονομερών ενεργειών από μέρους της Πρίστινας και των ένοπλων αποστολών ΝΑΤΟ και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ