Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαλύει τους αγροτικούς οργανισμούς

Αγωνιστικά απαντούν οι εργαζόμενοι σε ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΓΕΕΚΑ και ΕΛΟΓΑΚ

Η κυβέρνηση προχωράει στη διάλυση και συρρίκνωση τεσσάρων σημαντικών αγροτικών οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις για αγρότες, κτηνοτρόφους και εργαζόμενους. Στο υπουργικό συμβούλιο χτες εγκρίθηκε το νομοσχέδιο με βάση το οποίο συγχωνεύονται το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ - «ΔΗΜΗΤΡΑ»), ο Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ - AGROCERT) και ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) και θα υπάγονται στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - «Δήμητρα». Οι εργαζόμενοι στους τέσσερις οργανισμούς ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις και σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

Η συγχώνευση των τεσσάρων οργανισμών σημαίνει δραματική συρρίκνωση και πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγροτικής έρευνας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών και της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τη θέση εργασίας τους, αφού υπάγονται και στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, τα 52 Ερευνητικά Ινστιτούτα και Σταθμοί Γεωργικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ θα γίνουν 11 Ινστιτούτα Εφαρμοσμένης Αγροτικής Ερευνας, ενώ τα 70 Κέντρα «Δήμητρα» (πρώην ΚΕΓΕ) θα γίνουν 7 Κέντρα Αγροτικής Κατάρτισης. Οσον αφορά το προσωπικό, οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις και για τους τέσσερις συγχωνευόμενους οργανισμούς είναι 2.885, οι οποίες θα συρρικνωθούν σε 1.000, ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι μόλις 770. Και η κυβέρνηση πάει να τους μειώσει κι άλλο! Αυτό αποτελεί άλλο ένα κραυγαλέο παράδειγμα τού τι επιφυλάσσει στους φτωχούς και μικρούς αγρότες και τους εργαζόμενους η ολέθρια πολιτική του μνημονίου και του ευρωμονόδρομου.

Κι άλλες κινητοποιήσεις

Τα μέτρα συρρίκνωσης για τους αγροτικούς οργανισμούς είναι μέρος των γενικότερων μέτρων άμεσης συγχώνευσης ή κατάργησης πλήθους δημόσιων φορέων, οι εργαζόμενοι των οποίων πραγματοποιούν μια σειρά κινητοποιήσεις, κοινές ή κατά φορέα. Χθες σε κοινή σύσκεψη πολλών σωματείων αποφασίστηκε να γίνει νέα κοινή κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ οι εργαζόμενοι στην ΗΔΙΚΑ (μηχανογράφηση ασφαλιστικών ταμείων) εξήγγειλαν απεργία διαρκείας από τις 19 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ