Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια

Με κρατικές εγγυήσεις πάνω σε επιχειρηματικά δάνεια από τις τράπεζες επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει ένα κάποιο κλίμα τόνωσης των «επενδύσεων» πρώτα και κύρια σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων.

Σχετική υπουργική απόφαση υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, σύμφωνα με την οποία η παρεχόμενη κρατική εγγύηση αφορά στο 70% της δανειακής σύμβασης, ενώ ρητή εξαίρεση προβλέπεται για τις «προβληματικές επιχειρήσεις». Είναι απόλυτα φανερό ότι έξω από κάθε ενίσχυση είναι οι αυτοπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που έτσι κι αλλιώς είναι από χέρι κομμένοι με βάση τα τραπεζικά κριτήρια «βιωσιμότητας» και χρηματοδότησης. Από την άλλη πλευρά οι τραπεζίτες για τα παρεχόμενα δάνεια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, έχουν «δεμένο το γάιδαρο» στις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις, στο βαθμό που αυτές συνεχίζουν να παραμένουν αξιόπιστες. Σε περίπτωση «αθετήσεων» κάτι που είναι και μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί, τα σπασμένα θα φορτωθούν, όπως πάντα, στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι παρεχόμενες εγγυήσεις αφορούν σε τραπεζικά δάνεια που θα καταρτισθούν μέχρι το τέλος του 2011 για επιχειρήσεις κάθε μορφής που «δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον κλάδο δραστηριότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ