Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΚΗ ΑΡΧΗ
Παρέμβαση εισαγγελέα για τα «φουσκωμένα» ελλείμματα

Εντολή για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ζωής Γεωργαντά, ότι στην Στατιστική Υπηρεσία το 2009 «μαγείρευαν» τα στοιχεία για να εμφανιστεί υψηλότερο το έλλειμμα του δημοσίου, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης.

Τη διενέργεια της έρευνας ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου και αφορά τις αποκαλύψεις της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε εσκεμμένα, ώστε η Ελλάδα να παρουσιάσει έλλειμμα άνω του 15% και με αυτό τον τρόπο να ληφθούν τα σκληρά μέτρα.

Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να διαπιστωθούν ενδεχόμενα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Η Ζ. Γεωργαντά κάνει λόγο για «τρίγωνο» ανάμεσα στον επικεφαλής της ευρωενωσιακής στατιστικής υπηρεσίας (Γιούροστατ) με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, με στόχο να εμφανίσουν το έλλειμμα για το 2009 στα επίπεδα που τελικά το εμφάνισαν, ποσοστό που αποτέλεσε το άλλοθι για τα αλλεπάλληλα κύματα επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η μέθοδος, όπως είχε καταγγελθεί από το 2009, ήταν να εντάξουν και να προσθέσουν τα ελλείμματα που εκείνη την εποχή είχαν οι ΔΕΚΟ, στα ελλείμματα της «γενικής κυβέρνησης», κάτι που όπως ήταν φυσικό εκτόξευσε το δημοσιονομικό έλλειμμα στα ύψη.

Η ίδια δηλώνει πως από τον περασμένο Απρίλη είχε ενημερώσει για το θέμα τόσο τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, όσο και τον πρόεδρο της Βουλής, χωρίς να έχει πάρει απαντήσεις.

Είναι απόλυτα βέβαιο και είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή η ...τάση που είχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να εμφανίσει όσο γίνεται πιο «φουσκωμένα» τα στοιχεία που αφορούσαν το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, η επίκληση του οποίου θα τη διευκόλυνε να ακολουθήσει την αντιλαϊκή πολιτική που είχε προαποφασίσει πριν από τις εκλογές, επιλογή που το ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβε ούτε κάτι από το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Αυτό άλλωστε και έγινε. Αμέσως μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άρχισε την ανοιχτή αμφισβήτηση των αριθμών που έδινε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία, μιλώντας για «στοιχεία εξοργιστικά», που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Τη σκυτάλη, από την κυβέρνηση Παπανδρέου, τα στελέχη της οποίας σε όλους τους τόνους μίλαγαν για τη διαφθορά του ελληνικού κράτους, το κράτος που εκείνοι μαζί με τη ΝΔ δημιούργησαν, πήραν οι εταίροι τους στην ΕΕ όπου μετά το λέγε λέγε των εδώ κυβερνώντων, ξεκίνησαν τα ανέκδοτα για την «ελληνική στατιστική» και άλλα παρόμοια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες για την απεικόνιση ελλειμμάτων (2015-01-08 00:00:00.0)
«Αλχημείες» για τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις (2013-04-13 00:00:00.0)
Πόρισμα προσαρμοσμένο στη δικομματική κοκορομαχία (2012-03-31 00:00:00.0)
Διαβιβάζεται σήμερα στη Βουλή (2012-02-01 00:00:00.0)
«Στατιστική» διευκόλυνσης των αντιλαϊκών μέτρων (2011-09-21 00:00:00.0)
Μετά τις εκλογές τα μέτρα (2010-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ