Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΕΕ
«Μεταναστεύουν» επιχειρήσεις και καταναλωτές

Τη μετανάστευση επιχειρήσεων και ημερήσια ταξίδια καταναλωτών για αγορές σε γειτονικές χώρες ανακάλυψε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η διοίκηση της οποίας με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι έχουν ήδη μετεγκατασταθεί περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός Ελλήνων καταναλωτών που περνούν τα σύνορα της χώρας για να κάνουν τις αγορές τους με φτηνότερες τιμές αυξάνονται διαρκώς και εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 600.000 κάθε μήνα.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις σε ακριτικές περιοχές έχουν βάλει λουκέτο, ενώ αρκετοί έμποροι για να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο σκέφτονται να μεταφέρουν την επιχείρησή τους σε κάποια γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη έκταση παίρνει το παρεμπόριο σε περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θράκη, το Β. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Με βάση, δε, τα στοιχεία που επικαλούνται οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι, εκτιμάται ότι περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ρευστό χρήμα διαρρέει κάθε χρόνο προς Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Τουρκία για αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Τα προϊόντα και υπηρεσίες για τα οποία φαίνεται να μετακινούνται περισσότερο οι καταναλωτές είναι είδη ένδυσης - υπόδησης, ποτά, τσιγάρα, βενζίνη, οδοντιατρικές υπηρεσίες και επισκευές αυτοκινήτων, ενώ οι περισσότεροι αγοράζουν τα τρόφιμα της βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ