Τρίτη 4 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΒΓΑ»
Με 24ωρη απεργία απαντούν στην εργοδοτική επίθεση

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση στην ΕΒΓΑ
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση στην ΕΒΓΑ
Αμεση ήταν η απάντηση των εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ» απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα, η οποία εκφράστηκε με 10 απολύσεις εργαζομένων (9 την Παρασκευή και 1 χτες) της παραγωγής και των γραφείων. Σε χτεσινή γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι της «ΕΒΓΑ», μετά από πρόταση του ταξικού τους σωματείου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία, η οποία άρχισε με το τέλος της συνέλευσης και ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ. Ταυτόχρονα εξουσιοδότησαν το ΔΣ του Σωματείου να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις.

Χαρακτηριστικό της εργοδοτικής προκλητικότητας ήταν ότι η τελευταία, χτεσινή, απόλυση ανακοινώθηκε σε εργαζόμενο την ώρα της Γενικής Συνέλευσης. «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», ήταν η άμεση αντίδραση μιας εργαζόμενης στο άκουσμα της είδησης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μ. Καραντούσας, μιλώντας στη γενική συνέλευση, υπογράμμισε πως η εργοδοσία οραματίζεται μια εταιρεία «με λιγότερους εργαζόμενους, πιο φθηνούς, πιο ευέλικτους, φοβισμένους, για ν' αυξήσει τα κέρδη της». Κάλεσε, δε, τους εργαζόμενους να αγωνιστούν όχι μόνο «για να πάρουμε πίσω τις απολύσεις», αλλά και «για να αποτρέψουμε τους νέους σχεδιασμούς τους». Παρόντες στη συνέλευση ήταν και οι απολυμένοι εργαζόμενοι. Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κ. Λιαπάτης, κάλεσε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση γύρω από το Σωματείο τους, ν' αμφισβητήσουν επί της ουσίας αυτήν την πολιτική που τους πετάει στο δρόμο, εκφράζοντας τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στον αγώνα των εργαζομένων.

Να σημειωθεί πως η εργοδοτική επίθεση στην «ΕΒΓΑ» δεν αφορά μόνο στις απολύσεις. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εργασία εντατικοποιείται με εφαρμογή 12ωρων βαρδιών. Συνέπεια της εντατικοποίησης είναι ακόμη και εργατικά «ατυχήματα», όπως το τελευταίο, όπου εργαζόμενος μετά από ηλεκτροπληξία έπεσε απ' τη σκάλα που εργαζόταν και χτύπησε σοβαρά στα χέρια και τους ώμους ή προηγούμενα όταν ταινιόδρομος έπιασε το χέρι εργαζόμενης και η εργοδοσία επιχείρησε να κρατήσει το «ατύχημα» κρυφό.

Μετά την εξαγγελία της απεργίας, η εργοδοσία αποπειράθηκε εκ νέου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, λέγοντας στη διοίκηση του σωματείου πως η απεργία είναι παράνομη.

Στο μεταξύ συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είχαν από χτες εκφράσει την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της «ΕΒΓΑ», όπως: Ομοσπονδία και Συνδικάτο Φαρμάκου, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, το επιχειρησιακό σωματείο της «ΣΟΦΤΕΞ» κλπ.

ΠΑΜΕ: Οι εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, για τις απολύσεις στην ΕΒΓΑ, σημειώνει:

«Δυναμώνει η επιθετικότητα της εργοδοσίας στην εταιρεία «ΕΒΓΑ», καθώς η διασφάλιση της κερδοφορίας που έχει ο Ομιλος Φιλίππου απαιτεί εντατικοποίηση της εργασίας, μεταθέσεις/δανεισμούς και απολύσεις. Οι προχθεσινές 9 απολύσεις εργαζομένων, τα 12ωρα ωράρια και το πρόσφατο εργατικό ατύχημα αποδεικνύουν πως, αν δεν υπάρξει φρένο, ο Ομιλος θα συνεχίσει ακάθεκτος στη ρότα που έχει χαράξει.

Ο στόχος του Ομίλου είναι σαφής. Ευελιξία στην εργασία με μισθούς των 500 ευρώ, αποδοχή των βάρβαρων μέτρων με σκυμμένο το κεφάλι. Στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία και το πολιτικό προσωπικό της χρειάζεται πόλεμος. Το δικαίωμα σε σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία δεν παζαρεύεται. Οι ανάγκες δε χωρούν άλλες εκπτώσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην «ΕΒΓΑ» σε οργάνωση στο σωματείο τους, να μη φοβηθούν, να σηκώσουν κεφάλι, στα σχέδια της εργοδοσίας να απαντήσουν δυναμικά. Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο, σωματεία από άλλους κλάδους και εργασιακούς χώρους σε αλληλεγγύη. Τα μέτρα και οι απολύσεις έχουν ενιαίο στόχο, μας αφορούν όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ