Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνει τις απειλές με αιχμή την υφαλοκρηπίδα

Δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, υπό το φως των γεωτρήσεων και του ρώσικου ενδιαφέροντος για τα κοιτάσματα της περιοχής

Εξακολουθούν με αμείωτο ρυθμό οι απειλές της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τις ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12, το δεύτερο κύκλο αδειοδοτήσεων που αναμένεται για έρευνες σε άλλα οικόπεδα εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς επίσης και του ρωσικού ενδιαφέροντος για μερίδιο στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.

Το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους αναφέρει ότι «η στάση της Τουρκίας θα είναι διαφορετική αν η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας επί της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης και επιχειρήσει να κάνει έρευνες». Σημειώνει ότι η Αγκυρα έχει προχωρήσει ήδη σε «ένσταση εναντίον της συμφωνίας» που υπέγραψε το 2003 η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο και ότι «η Τουρκία έχει δηλώσει ενώπιον του ΟΗΕ ότι η εν λόγω συμφωνία συνιστά παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας».

Παράλληλα, συνδέει τις έρευνες με το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «προτού βρεθεί λύση στο Κυπριακό, οι Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να υπογράφουν συμφωνίες», δικαιολογώντας την παρουσία του ερευνητικού «Πίρι Ρέις» στην περιοχή σαν προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η θέση της Τουρκίας είναι ότι εφόσον τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών έχουν επιλυθεί κατά 98% στη Μαύρη Θάλασσα, θα μπορούσαν να λυθούν και στη Μεσόγειο, με «συνεργασία και συλλογικό πνεύμα», παραπέμποντας σε συνδιαχείριση. Ωστόσο, το ζήτημα της Μεσογείου δεν μπορεί να λυθεί, σύμφωνα με την Αγκυρα, προτού επιλυθούν το Κυπριακό πρόβλημα και η Αραβοϊσραηλινή διένεξη.

Τέλος, το πρακτορείο εμφανίζει τους Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται, να διαχωρίζουν τις απειλές της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διένεξη Τουρκίας - Ισραήλ, ξεκαθαρίζοντας ότι «προβαίνουμε σε κάποια βήματα στην περιοχή, επειδή η πλατφόρμα ξεκίνησε μία δραστηριότητα που παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ».

Χτες αναμενόταν να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο της εντατικοποιημένης νέας φάσης της διαδικασίας, που ξεκίνησε χτες, και περιλαμβάνει εξέταση όλων των κεφαλαίων, με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ