Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

«Να εμπιστευτούν το ΑΠΘ προκειμένου να του αναθέσουν ερευνητικά έργα» κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες ο πρύτανης του ιδρύματος

Ενα καθαρό δείγμα για το πώς τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε εργαλεία στα χέρια των επιχειρήσεων με στόχο την κερδοφορία τους, αποτελεί η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος σε Γάλλους επιχειρηματίες. Επίσης, αποκαλύπτει την προσχηματική αντίθεση της πρυτανείας του ΑΠΘ στο νέο νόμο πλαίσιο και επιβεβαιώνει πως μοναδικό σημείο διαφωνίας είναι το θέμα της εκλογής πρυτάνεων και όχι η λειτουργία των ΑΕΙ με επιχειρηματικά κριτήρια.

Μιλώντας την Τρίτη, σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Παρίσι από το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισιού, ο πρύτανης του ΑΠΘ κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες «να εμπιστευτούν το ΑΠΘ προκειμένου να του αναθέσουν ερευνητικά έργα τα οποία έχουν σχέση με τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα».

Στην εισήγησή του, με τίτλο «Ερευνα και Επιχειρηματικότητα», διαφήμισε τις δυνατότητες που έχει το ΑΠΘ να συμβάλλει στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς λειτουργεί 42 Τμήματα, 250 εργαστήρια και 48 θεματικά δίκτυα έρευνας.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ο ρόλος των πανεπιστημίων είναι να παράγουν την "πρώτη ύλη" και να διαδίδουν τη νέα γνώση. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μετατρέψουν την "πρώτη ύλη" σε προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας».

Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της πολιτικής που στηρίζει η πρυτανεία του ΑΠΘ. Θέλει ένα πανεπιστήμιο που θα παράγει και θα πουλά έρευνα (καινοτομίες, νέα προϊόντα, κ.ά.) στους επιχειρηματίες κατόπιν παραγγελίας. Φυσικά, όχι προς όφελος της κοινωνίας, αλλά με γνώμονα το γρήγορο και μέγιστο κέρδος για τους επενδυτές επιχειρηματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ