Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ
Το Νοέμβρη στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στις αρχές του επόμενου μήνα, το παλαιστινιακό αίτημα για αναγνώριση μονομερούς ανεξαρτησίας από τον ΟΗΕ θα έρθει προς τελική συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σχετική συζήτηση και πιθανότατα ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 11 Νοέμβρη.

Η Ουάσιγκτον έχει, ήδη, ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει «βέτο». Από την άλλη, η ΟΑΠ επιδιώκει να γίνει ψηφοφορία, ακόμη και αν ασκηθεί «βέτο», έτσι ώστε οι ΗΠΑ να εκτεθούν, ενδεχόμενο που η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, θέλει ν' αποφύγει πιέζοντας ασφυκτικά για επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, με στόχο να μη γίνει ποτέ ψηφοφορία στο Συμβούλιο. Η παλαιστινιακή διπλωματία φέρεται να έχει εξασφαλίσει οκτώ θετικές ψήφους και δίνει μάχη για μια ακόμη, αυτήν της Βοσνίας, της οποίας η πολυμερής προεδρία (Κροάτες, Βόσνιοι, Μουσουλμάνοι), προς το παρόν, διαφωνεί ως προς τη στάση που θα κρατήσουν.

Κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, κυρίως οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι Γαλλία και Βρετανία, περιμένουν να γίνει μια πρώτη προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στις 26 Οκτωβρίου στην Ιερουσαλήμ, όπως έχει προαναγγείλει το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ). Εντούτοις, η παλαιστινιακή πλευρά δε φαίνεται να υπαναχωρεί από το αίτημά της να υπάρξει «πάγωμα» του εποικισμού και συμφωνία για τα σύνορα του '67 πριν ξαναρχίσει το διάλογο, κάτι που το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από ένα «βέτο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σχεδιάζει να στραφεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, της οποίας οι αποφάσεις, βέβαια, δεν είναι δεσμευτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ