Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Κλίντον για την αναδίπλωση της κατοχής

Η Κλίντον επιθεωρεί επιτελείς του κατοχικού στρατού
Η Κλίντον επιθεωρεί επιτελείς του κατοχικού στρατού
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αιφνίδια επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποιεί από την Τετάρτη το βράδυ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, απαιτώντας από την εγκάθετη κυβέρνηση να προχωρήσει το σχέδιο εξαγοράς των Ταλιμπάν, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δήθεν «εθνική συμφιλίωση», πραγματοποιώντας συναντήσεις τόσο με τον αφγανό Πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, όσο και με σειρά «παραγόντων» του καθεστώτος.

Η Χ. Κλίντον «ζήτησε» από τους Ταλιμπάν να αποτελέσουν μέρος του «ειρηνικού μέλλοντος του Αφγανιστάν», ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν επί μακρόν στη χώρα, υπό τη μορφή της «στήριξης» του καθεστώτος, ελέγχοντας το κράτος και εκμεταλλευόμενες την «ανοικοδόμηση», ακόμα και μετά από ενδεχόμενη επίσημη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Η Αμερικανίδα υπουργός ανέδειξε την οικοδόμηση μίας νέας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Αφγανιστάν και Πακιστάν, ενάντια στους Ταλιμπάν και τονίζοντας ότι το Ισλαμαμπάντ πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης.

Στην ατζέντα της συνάντησης Κλίντον - Καρζάι, η οποία αναμενόταν χτες το βράδυ, ήταν μεταξύ άλλων και η μετάβαση του ελέγχου ασφαλείας από τις κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις στις ελεγχόμενες αφγανικές, που θα τις αντικαταστήσουν, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και η βελτίωση των σχέσεων Αφγανιστάν - Πακιστάν, που εμφανίζονται κλονισμένες.

Στο Πακιστάν τουλάχιστον 34 άνθρωποι, φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν», έχασαν τη ζωή τους, σε μάχες με παραστρατιωτικές δυνάμεις στις περιοχές των φυλών, στο πλαίσιο των «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων», που πραγματοποιούνται στη χώρα, με βάση και τις αμερικανικές απαιτήσεις, που θέτουν ως προϋπόθεση τη στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης και στο Ισλαμαμπάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ