Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»
«Στήνουν στον τοίχο» τα μορφωτικά δικαιώματα Ελλήνων μεταναστών

«Κάτω τα χέρια από το σχολείο», ήταν το μήνυμα που έστειλαν γονείς και μαθητές του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Φραγκφούρτης
«Κάτω τα χέρια από το σχολείο», ήταν το μήνυμα που έστειλαν γονείς και μαθητές του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Φραγκφούρτης
Σήμερα ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό». Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να «ενισχύσει την ελληνομάθεια στη διασπορά», στην πραγματικότητα στήνει στον τοίχο τα μορφωτικά δικαιώματα χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά προχωράει στο κλείσιμο των ήδη υποβαθμισμένων ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, χαρακτηρίζοντάς τα «εικονικούς χώρους εκπαίδευσης», δε στέλνει εκπαιδευτικούς σε αυτά, καθώς όπως ισχυρίζεται η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά: «Εγγράφονταν αρκετοί μαθητές στην αρχή της σχολικής χρονιάς και ποτέ το Υπουργείο Παιδείας δεν γνώριζε ποιοι τελείωναν. Τι μάθαιναν αυτά τα παιδιά. Ποιο ήταν το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας. Πόσες ώρες εργάζονταν οι εκπαιδευτικοί που πήγαιναν εκεί. Συνήθως, εργάζονταν ένα 2ωρο το Σάββατο και μερικές φορές ένα 2ωρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας».

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού ήταν 2.350 το σχολικό έτος 2009-2010, 1.850 το σχολικό έτος 2010-2011, φέτος ο αριθμός τους είναι στους 1.430. Οσον αφορά στις δαπάνες, το οικονομικό έτος 2009 ανέρχονταν σε 106 εκατομμύρια ευρώ, το 2010 σε 88 εκατομμύρια, το 2011 προβλέπεται να ανέλθουν σε 73 εκατομμύρια, ενώ με την πλήρη εφαρμογή του νόμου οι δαπάνες θα ανέρχονται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήδη έχουν αποτυπωθεί σε σχολεία του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Φραγκφούρτης, το οποίο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς λειτουργεί με δύο εκπαιδευτικούς, με δύο και τρεις τάξεις να έχουν συμπτυχθεί, ενώ νέο μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα καθιστά αδύνατο τα παιδιά των Ελλήνων να πάνε σε γερμανικό σχολείο, γιατί δε γνωρίζουν τη γλώσσα. Στο συγκεκριμένο κρατίδιο δεν υπάρχει άλλο δημοτικό σχολείο, αφού τα υπόλοιπα βρίσκονται στο Ντίσελντορφ (260 χιλιόμετρα από τη Φραγκφούρτη) και το Μόναχο (500 χιλιόμετρα μακριά)... Γονείς και μαθητές έχουν επιλέξει ήδη το δρόμο του αγώνα, ενάντια στο νομοσχέδιο, με πρόσφατη κινητοποίηση στα ελληνικά προξενεία Φραγκφούρτης και Στρουτγκάρδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ