Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νότες θυσίας και μεγαλείου

Προκόφιεφ, Σοστακόβιτς, Χατσατουριάν (Μόσχα, 1945)
Προκόφιεφ, Σοστακόβιτς, Χατσατουριάν (Μόσχα, 1945)
Εργα δύο κορυφαίων Σοβιετικών συνθετών του 20ού αιώνα, των Ντμίτρι Σοστακόβιτς και Αράμ Χατσατουριάν, παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στη συναυλία της (28/10, 8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εγκαινιάζοντας το συναυλιακό κύκλο «Θυσία». Στο υψηλών απαιτήσεων πρόγραμμα, με τίτλο «Η μουσική ιαχή του πολέμου», υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και τη σύμπραξη του πιανίστα Αναστάσιου Πάππα, θα ακουστούν το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» του Αράμ Χατσατουριάν και η «Συμφωνία αρ.7 σε ντο μείζονα», έργο 60 «του Λένινγκραντ» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Στην κολοσσιαία «Εβδομη Συμφωνία» του Σοστακόβιτς, επονομαζόμενη «του Λένινγκραντ», το συμφωνικό μεγαλείο του κορυφαίου συμφωνιστή φτάνει στο απόγειό του και «στρατεύεται» για να υμνήσει την ηρωική αντίσταση των κατοίκων του Λένινγκραντ απέναντι στην ανελέητη πολιορκία των ναζιστικών δυνάμεων. Η σύνθεσή της άρχισε τον Ιούλη του 1941 και η εκτέλεσή της στη διάρκεια του πολέμου στις πόλεις της ΕΣΣΔ (στο Λένινγκραντ παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 1942) και αργότερα στο εξωτερικό, ήταν μια εντυπωσιακή προβολή του πατριωτισμού και της ανδρείας του Σοβιετικού λαού. Στο διάσημο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, ο σπουδαίος αρμενικής καταγωγής συνθέτης Αράμ Χατσατουριάν, περικλείει τις χαρές, τις λύπες και τα πάθη ενός λαού. Σημειώνουμε ότι τρία τέταρτα πριν την έναρξη της συναυλίας, όσοι επιθυμούν, θα μπορούν να ακούσουν προλόγισμα των έργων από τον συνθέτη και μουσικολόγο Χαράλαμπο Γωγιό. Εισιτήρια: 10-25 ευρώ. Φοιτητικά - εκπτωτικά: 5 ευρώ.

Ο κύκλος «Θυσία» της ΚΟΑ περιλαμβάνει πέντε συναυλίες, με σημαντικές συνθέσεις διαφόρων εποχών, από Χάιντν έως Στραβίνσκι, με συμμετοχή διάσημων σολίστ, όπως οι Δημήτρης Σγούρος και Γκοτιέ Καπισόν. Οσοι αγοράσουν εισιτήρια και για τις πέντε συναυλίες ενός κύκλου, έχουν έκπτωση 20%, ενώ για τέσσερις συναυλίες έκπτωση 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ