Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζεται η «φάμπρικα» των προσωρινών εξαγωγών

Εκθεση για τον Αλέξανδρο στο Λούβρο
Εκθεση για τον Αλέξανδρο στο Λούβρο
Μερικές εκατοντάδες ακόμη αρχαία αντικείμενα θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό από την Ελλάδα, με τη μορφή του προσωρινού δανεισμού, για εκθέσεις σε Γερμανία και Κατάρ μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, κλιμακώνοντας την έτσι κι αλλιώς αύξηση σχετικών αιτημάτων και αριθμού αντικειμένου που εξάγονται τα τελευταία χρόνια, στο όνομα του «τουρισμού», δηλαδή της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου στον τουρισμό, μέσω της «προβολής» της χώρας στο εξωτερικό. Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή το γεγονός ότι πρόκειται για εκθέσεις στη Γερμανία και το Κατάρ, η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να χρησιμοποιείται και για... «καλοπιάσματα» προς το κεφάλαιο αυτών των χωρών ενόψει ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Συγκεκριμένα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε το δανεισμό 576 αρχαίων έργων, προκειμένου να παρουσιαστούν σε έκθεση, με τίτλο «Ολυμπία - Μύθος, Λατρεία και αγώνες» στο Μουσείο Μάρτιν Γκρόπιους του Βερολίνου, από 30/8/2012 - 7/1/2013 (!), καθώς και στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλητισμού της Ντόχα του Κατάρ, από 28/3 ή 3/4/2013 - 6/7/2013.

Θυμίζουμε ότι μόνο φέτος (από τον περασμένο Απρίλη μέχρι και τον ερχόμενο Γενάρη) θα έχουν βγει από την Ελλάδα με προορισμό δύο εκθέσεις στο εξωτερικό, πάνω από χίλια (1.000) αρχαία αντικείμενα: Τουλάχιστον 500 αρχαιότητες για την έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο: Ο θρύλος της Μακεδονίας ενός ελληνικού βασιλείου την εποχή της Δημοκρατίας», που διοργανώνεται στο Μουσείο Ashmolean του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (6/4 - 29/8) και πάνω από 600 αρχαιότητες για την έκθεση «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στο Λούβρο, που ξεκίνησε ήδη και ολοκληρώνεται στις 16/1/2012.

Ετσι, η πολιτιστική κληρονομιά «επιστρατεύεται» για μακροχρόνια, ενίοτε, και μακρινά ταξίδια, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται γι' αυτήν, αλλά και για λόγους ξένους, αν όχι εχθρικούς, με τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού λαού, την ώρα που η Αρχαιολογική Υπηρεσία διαλύεται, με αποτέλεσμα και η προστασία της κληρονομιάς να καθίσταται προβληματική, προς όφελος φυσικά της... «κοινωνίας των πολιτών» - όπως «κομψά» χαρακτηρίζονται οι φορείς της ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς - που περιμένει στη «γωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ