Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πράσινο» ταμείο για τις «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων...

Τις «μαύρες τρύπες» των κρατικών ελλειμμάτων θα καλύψουν τελικά οι πόροι του λεγόμενου «Πράσινου Ταμείου» που προέρχονται κυρίως από τα χαράτσια των ημιυπαιθρίων και των αυθαιρέτων και θα συγκεντρωθούν ως το 2014 και δε θα κατευθυνθούν για περιβαλλοντικές δράσεις, όπως υποτίθεται πως ήταν ο αρχικός προορισμός τους. Οπως παραδέχτηκε χτες σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο - λαιμητόμο οι πόροι από το «Πράσινο Ταμείο» που θα κατευθύνονται για περιβαλλοντικές δράσεις «δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 5% επί του συνόλου των διαθεσίμων του κατά το τέλος του προηγούμενου έτους», ενώ οι υπόλοιποι, δηλαδή το 95%, δεσμεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημειώνουμε ότι το «Πράσινο Ταμείο» ξεκίνησε με «προίκα» 400 εκατ. ευρώ, που προέρχονταν από τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών, των προστίμων από θαλάσσια ρύπανση και του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), δηλαδή από τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, το «τάλιρο» της βενζίνης κ.λπ. Τώρα διαθέτει 1 δισ. ευρώ, με τα πρόσθετα έσοδα από τις ρυθμίσεις των ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων, μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται να διαθέτει 1,6 δισ. ευρώ και μέχρι το 2014 να φτάσει στα 4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,6 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των κρατικών ελλειμμάτων και μόνο τα 400 ευρώ θα διατεθούν για έργα περιβάλλοντος, δηλαδή όσα ήταν και η αρχική «προίκα» του Ταμείου.

Από τα 400 εκ. ευρώ που θα διατεθούν για το περιβάλλον μέχρι το 2014, τα 200 θα διατεθούν για αναβάθμιση των πόλεων, 100 για απόκτηση ελεύθερων χώρων στις πόλεις, τη στιγμή που το Ελληνικό παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο, 45 μόνο για πρόληψη δασικών πυρκαγιών, 5 για πρόληψη και αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης, 3 για ενίσχυση φορέων διαχείρισης σε προστατευόμενες περιοχές και 9 για προώθηση πράσινης καινοτομίας. Πολλά μάλιστα και από τα κονδύλια αυτά θα δοθούν σε ιδιώτες επενδυτές για περιβαλλοντικά έργα που θα γίνουν με ΣΔΙΤ...

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» θέτει για πολλούς υπό αμφισβήτηση τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, καθώς νομικά στηρίζονται στην προϋπόθεση ότι τα πρόστιμα θα διατεθούν για τη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος. Ο υπουργός, πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι το ΣτΕ σε ενδεχόμενες προσφυγές θα συνυπολογίσει την οικονομική συγκυρία και δε θα κρίνει τις ρυθμίσεις αντισυνταγματικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ