Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Εφιάλτης η λειψυδρία

Σήμα κινδύνου «εκπέμπουν» οι Βοιωτοί αγρότες, αφού η λειψυδρία απειλεί με απερήμωση τον κωπαϊδικό κάμπο και άλλες περιοχές του νομού.

Από το προηγούμενο καλοκαίρι, ακόμα, οι κάτοικοι του Ορχομενού και κυρίως οι αγρότες αντιμετώπιζαν σοβαρότατο πρόβλημα με το πότισμα των καλλιεργειών τους. Τότε -τον Αύγουστο του 2000- οι αγρότες της περιοχής είχαν περιγράψει με μελανά χρώματα την κατάσταση στο κλιμάκιο της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ που, με τον βουλευτή Γ. Πατάκη, είχε επισκεφθεί και περιοδεύσει στον Ορχομενό. Οι αγρότες είχαν επισημάνει το πρόβλημα της λειψυδρίας και την επερχόμενη καταστροφή, καθώς και την έλλειψη ουσιαστικών έργων υποδομής, ενώ επίσης είχε καταγγελθεί η πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης που στην κυριολεξία «στέγνωσε» τον κωπαϊδικό κάμπο. Παράλληλα, είχε καταγγελθεί και η στάση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας που είχε αποκλείσει από τα προγράμματα της έργα ζωής, όπως τα αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά και λοιπών υποδομών.

Τώρα, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Ομως οι αγρότες του Ορχομενού και της Βοιωτίας, όπως και ολόκληρης της χώρας, δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να «θερίσουν τους καρπούς» που έσπειρε η κυβερνητική αντιαγροτική πολιτική και θα αντιδράσουν δυναμικά. Πράγμα που επιβεβαιώθηκε και σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην πόλη του Ορχομενού και θα επαναληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη (μετά από πρόσκληση του νομάρχη σε βουλευτές και λοιπούς δημιουργούς του προβλήματος).

Οι προτάσεις των αγροτών και κατοίκων υπάρχουν, είναι γνωστές στην κυβέρνηση, τα υπουργεία, στη Νομαρχία, στους βουλευτές. Η πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους δεν υπάρχει και αυτή μπορεί να επιβληθεί μόνο μέσα από ένα δυναμικό, διεκδικητικό, αγωνιστικό, αγροτικό κίνημα.

Κάτοικοι και αγρότες της περιοχής του Ορχομενού Βοιωτίας, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν άμεσα:

  • Να τεθεί σε λειτουργία η μεταφορά και ανακατανομή υδάτων από τον αγωγό μεταφοράς των υδάτων του Μόρνου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής δέσμευση που ρητά έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
  • Να τεθεί σε λειτουργία το πιλοτικό έργο άρδευσης της Κωπαΐδας.
  • Να διατεθούν κονδύλια από την πολιτεία (κυβέρνηση, υπουργείο Γεωργίας) για επέκταση σε όλη τη λεκάνη της Κωπαΐδας.
  • Να προβεί ο Οργανισμός, σε έργα υποδομής, συντήρησης και καθαρισμού του Μέλανα ποταμού.

Δέχονται επίσης και όποιες άλλες προτάσεις υπάρχουν σ' αυτή την κατεύθυνση, για να σώσουν τα χιλιάδες στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας και βιομηχανικής ντομάτας που αναγκαστικά έχουν στραφεί. Τώρα όμως, γιατί αύριο θα είναι αργά.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ