Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αγγελία αναζήτησης... «μνηστήρων»

Μέσα στις επόμενες μέρες η δημοσιοποίηση του διαγωνισμού

«Μνηστήρες» για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αναζητεί από μεθαύριο η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, την Παρασκευή και για τρεις συνεχόμενες μέρες, η κοινοπραξία (Εμπορική Τράπεζα, Alfa Finance, KPMG) που έχει αναλάβει την υλοποίηση του ξεπουλήματος του Σκαραμαγκά, θα παραχωρήσει προς δημοσίευση στον ελληνικό και ξένο Τύπο, την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Με τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος - το περιεχόμενο της οποίας αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό - το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά εισέρχεται την τελική του ευθεία. θέτοντας ταυτοχρόνως και το οριστικό τέλος του δημοσίου ελέγχου στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανίας της χώρας.

Με βάση τα όσα έχει συμφωνήσει η πρασινογάλαζη πλειοψηφία του σωματείου εργαζομένων και του «Συνεταιρισμού», που έχουν αποδεχτεί την πώληση του 100% του ναυπηγείου, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πάρουν πίσω ατόκως τα λεφτά που έχουν καταθέσει για την εξαγορά των μετοχών, αλλά και της χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος, προκειμένου να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση τιμήματος από την πώληση του Σκαραμαγκά. Αυτά τα λεφτά ανέρχονται μέχρι στιγμής περίπου στις 950.000 δραχμές ανά εργαζόμενο, όμως προκύπτει με βάση τους ισολογισμούς του Ναυπηγείων, ότι 100 εκατομμύρια δραχμές προερχόμενα από τόκους γίνονται... καπνός, πηγαίνοντας προφανώς σε κάποιες τσέπες...

Οι υποψήφιοι ντόπιοι μνηστήρες, λίγο έως πολύ είναι γνωστοί, ωστόσο όμως σε ποιον θα καταλήξει το «χρυσοφόρο» ναυπηγείο δεν είναι γνωστό. Αυτά όμως που είναι γνωστά και προσδίδουν στο ξεπούλημα του ναυπηγείου τα στοιχεία ενός ανεπανάληπτου σκανδάλου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων. Βασική προϋπόθεση που θέτει η κυβέρνηση για το ξεπούλημα είναι η διατήρηση μόνο 1.400 θέσεων εργασίας από τους 2.000 που εργάζονται σήμερα. Δηλαδή να απολυθούν 600 εργαζόμενοι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, «εμπιστευτικές μελέτες» κάνουν λόγο για μείωση του προσωπικού κατά 830 εργαζόμενους. Είναι προφανές ότι οι επιπλέον απολύσεις θα προκύψουν από τις απαιτήσεις των ιδιωτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την «εξαγορά» του Σκαραμαγκά.
  • Η πριμοδότηση του ιδιώτη με αναθέσεις παραγγελιών, το ύψος των οποίων με βάση τα σήμερα στοιχεία ανέρχονται στο 1 περίπου τρισεκατομμύριο δραχμές. Οι παραγγελίες αυτές αφορούν ως επί το πλείστον το Πολεμικό Ναυτικό, τον ΟΣΕ κ.ά. οι οποίες πρέπει να εκτελεστούν στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, θα υπάρχει και η διαρκής συντήρηση και επισκευή πολλών τύπων πλοίων του Π.Ν. από το Σκαραμαγκά. Αυτές οι αναθέσεις, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του διοικητή της ΕΤΒΑ, Γ. Κασμά, καθιστούν το ναυπηγείο βιώσιμο και κερδοφόρο για σχεδόν 20 χρόνια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ