Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μετακυλίεται στους γονείς το κόστος της εκπαίδευσης

Συνέντευξη Τύπου για το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών και την υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έδωσαν χτες οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ

Στο οξυμένο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, με χιλιάδες μαθητές και τους γονείς τους να βρίσκονται στον αέρα, καθώς και στο θέμα της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες το μεσημέρι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.

Για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών τόνισαν την ανάγκη να είναι αποκλειστικά δωρεάν. Οπως σημείωσαν, είχαν θέσει το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο και η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) διαβεβαίωνε ότι έχει διασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών με παράταση της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ. Ομως, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ κατήγγειλαν ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία κονδύλια και δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. «Η δικαιολογία ότι η σύμβαση κόλλησε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τόνισαν, δεν απαλλάσσει τη δημοτική αρχή από την ευθύνη που έχει, αφού στηρίζει με νύχια και με δόντια τον "Καλλικράτη" με τον οποίο η αρμοδιότητα αυτή έχει περάσει στους δήμους και οι δήμοι είναι σε οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν».

Το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό, υπογράμμισαν μεταξύ άλλων, λόγω των συγχωνεύσεων σχολείων που έγιναν την περυσινή χρονιά - και ίσως συνεχιστούν και φέτος - και οδηγεί εκατοντάδες μαθητές σε καθημερινή μετακίνηση, ακόμα και σε μεγάλες κι επικίνδυνες για την ηλικία τους αποστάσεις.

Μειωμένα κονδύλια στις σχολικές επιτροπές

Για τις σχολικές επιτροπές επισήμαναν ότι εδώ και χρόνια υποχρηματοδοτούνται, προσθέτοντας ακολούθως ότι για το 2011 δόθηκαν από κρατικούς πόρους 1.230.158 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 20.000 σε σχέση με το επίσης μειωμένο περσινό.

«Η δημοτική αρχή Ηρακλείου έχει δηλώσει ότι δε μειώθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν. Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Ενα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που δόθηκαν φέτος πήγε σε χρέη των παλιών σχολικών επιτροπών (περίπου 200.000 ευρώ) και ένα άλλο μέρος σε φωτοτυπίες βιβλίων. Επιπλέον, φέτος το κόστος του πετρελαίου που υπολογίζεται να ξεκινήσει από 0,96 ευρώ το λίτρο (πέρσι ήταν 0,70 ευρώ) με προοπτική, αν υιοθετηθούν οι κατευθύνσεις της τρόικας, να φτάσει το 1,40 ευρώ, κι αυτό πολλαπλασιάζει τα αναγκαία κονδύλια. Είναι υποκριτικό, λοιπόν, να λένε, από μέρους της δημοτικής αρχής ότι τα χρήματα είναι τα ίδια με πέρσι», τόνισαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ.

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι μόνο το 31% των εσόδων των σχολικών επιτροπών είναι από κεντρικούς πόρους. Το υπόλοιπο 69% προέρχεται από δωρεές και κυρίως από τα κυλικεία, δηλαδή από την τσέπη των γονιών. Για το 2010 τα έσοδα προήλθαν από:

κρατικούς πόρους: 1.250.041 ευρώ (31%).

κυλικεία - δωρεές - παλιές σχ. επιτρ.: 2.732.370 ευρώ (69%).

Μετακυλίεται το κόστος στους γονείς

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές τόνισαν ότι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι διευθυντές σχολείων να ζητούν από τους γονείς να πληρώσουν το πετρέλαιο και τις καθαρίστριες. Ηδη, όπως ανέφεραν, υπάρχουν καταγγελίες ότι ζητάνε από τους γονείς ένα πακέτο Α4 για τις φωτοτυπίες, ενώ είχαμε τη διαβεβαίωση από τις σχολικές επιτροπές ότι θα αγοραστεί κεντρικά χαρτί.

«Πιο συγκεκριμένα, είμαστε αντίθετοι στις ενέργειες του Συλλόγου Γονέων του 8ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου στον Κατσαμπά, που ζητάει 30 ευρώ ανά παιδί. Και έχει και συνέχεια! Για το ολοήμερο αποφασίστηκε να ζητάνε για την αμοιβή της τραπεζοκόμου 7 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί. Ετσι η ετήσια συνδρομή για την τραπεζοκόμο είναι 63 ευρώ. Η ανακοίνωση του συλλόγου κλείνει προτρέποντας τους γονείς να τακτοποιήσουν άμεσα τις συνδρομές τους για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου και τους δίνει μια λίστα με πάνω από 50 πράγματα που πρέπει να αγοράσουν, ανάμεσά τους και χαρτί Α4, ρολό κουζίνας και μωρομάντιλα! Παρόμοια συμβαίνουν στο 3ο Δημοτικό Αλικαρνασσού, ενώ στο 6ο Γυμνάσιο η διευθύντρια θέλει να βάλει χέρι στα χρήματα που μαζεύουν οι γονείς από δραστηριότητες που κάνουν», κατήγγειλαν οι εκλεγμένοι κομμουνιστές.

Κλείνοντας κάλεσαν τις λαϊκές οικογένειες να ορθώσουν τείχος αλληλεγγύης και να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των παιδιών τους από τις συνέπειες της κρίσης. Με την οργάνωση και το συλλογικό αγώνα να γίνονται το αποκούμπι των οικογενειών που δοκιμάζονται. Να πολεμήσουν τη λογική «βάζω το χέρι στην τσέπη για να σωθεί το σχολείο» που πλασάρουν κυβέρνηση και τοπικές διοικήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ημερίδα για τους Συλλόγους Γονέων και το ρόλο τους (2014-10-09 00:00:00.0)
Καλεί σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες (2014-09-12 00:00:00.0)
«Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο απ' το χέρι»... (2011-12-14 00:00:00.0)
Δε δεχόμαστε τη «συγγνώμη» της ...υπουργού της φωτοτυπίας! (2011-09-21 00:00:00.0)
Σχολεία ημιμάθειας χωρίς βιβλία και εκπαιδευτικούς! (2011-09-11 00:00:00.0)
Ενα «μέλλον» που ...κοστίζει (2000-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ