Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεσιακός χώρος στη Γυάρο

Με την οριοθέτηση συγκεκριμένων μόνο χώρων ως «ιστορικό τόπο», προχωράει η είσοδος επιχειρηματικών συμφερόντων στο νησί του μαρτυρίου

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων η προμελέτη διαμόρφωσης εκθεσιακού χώρου σε τμήμα του κεντρικού συγκροτήματος των φυλακών της μαρτυρικής Γυάρου.

Ο εκθεσιακός χώρος, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις, καθώς και η βοηθητική υποδομή θα δημιουργηθούν σε δύο αίθουσες του διατηρητέου συγκροτήματος. Η μελέτη τροποποιήθηκε δύο φορές, αφού αρχικά προέβλεπε «βαριές» παρεμβάσεις στους χώρους. Αυτή τη φορά η διαμόρφωση θα γίνει με ελαφριές και εύκολα αναστρέψιμες κατασκευές.

Δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση δεν αλλάζει το γεγονός της υποβάθμισης της ιστορικότητας του νησιού από τις κυβερνήσεις. Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Μάη μπήκε ακόμη ένα «καρφί» στο «φέρετρο» της Γυάρου ως ιστορικού τόπου και, ταυτόχρονα, η παράδοσή της στα επιχειρηματικά συμφέροντα μετά τη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ για την «οριοθέτηση του ιστορικού τόπου της νήσου Γυάρου».

Με την «οριοθέτηση» το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού περιόρισε τον ιστορικό χαρακτήρα του τόπου μόνο στους πέντε όρμους του νησιού, με όσα περιλαμβάνουν (στρατόπεδο, εγκαταστάσεις, κτίρια κλπ.), δηλαδή ό,τι χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο από το τότε υπουργείο Αιγαίου (Σεπτέμβρης 2001). Χαρακτηρισμός που συμπλήρωνε την υπουργική απόφαση του ΥΠΠΟ (2001) για χαρακτηρισμό όλου του νησιού ως ιστορικού τόπου.

Ετσι, το νησί παύει πλέον να αποτελεί στο σύνολό του ιστορικό τόπο, ο «τεμαχισμός» - διά της οριοθέτησης - σημαίνει ότι γίνεται ευκολότερη η αγοραία χρήση του και, άρα, θα κινδυνεύσουν άμεσα και τα οριοθετημένα και «προστατευμένα» τμήματα του νησιού.

Θυμίζουμε επίσης και το έντονο ενδιαφέρον, τα τελευταία χρόνια, μονοπωλιακών ομίλων αιολικής ενέργειας που θέλουν να μετατρέψουν αυτόν τον τόπο μνήμης, μαρτυρίου και αγώνα του ελληνικού λαού... σε επενδυτική «Ντίσνεϊλαντ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ