Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Βάρβαρη καταστολή και διαβουλεύσεις ενάντια στο λαό

Ο λαός αντιστέκεται στην καταστολή
Ο λαός αντιστέκεται στην καταστολή
ΚΑΪΡΟ._

Παρά την βάρβαρη καταστολή συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις κατά του στρατού που είναι η συνέχεια του αυταρχικού καθεστώτος του ανατραπέντος Χόσνι Μουμπάρακ. Και χθες πλημμύρισε η πλατεία Ταχρίρ. Ηδη έχουν σκοτωθεί 33 διαδηλωτές (περισσότεροι από 1.800 έχουν τραυματιστεί) ενώ ο στρατός έχει χρησιμοποιήσει αληθινά πυρά αλλά και αέρια, έντονα τοξικά, που προκαλούν προσωρινή παράλυση και λιποθυμία.

Ο στρατάρχης Ταντάουι, επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, πάντως, προσπαθεί με ελιγμούς να κατευνάσει την ένταση και δήλωσε έτοιμος για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών πριν από τον Ιούνιο του 2012 ή, αν χρειάζεται, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα κρίνει αν ο στρατός θα εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία και υποστήριξε ότι «ο στρατός δεν θέλει την εξουσία».

Σε έκτακτο διάγγελμά του, αργά χθες, υποστήριξε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά σε αλλεπάλληλους γύρους από τις 28 Νοεμβρίου, και ότι γίνονται προσπάθειες σχηματισμού μιας νέας «μεταβατικής κυβέρνησης», μετά από την παραίτηση αυτής υπό τον πρωθυπουργό Ισάμ Σάραφ, τη Δευτέρα το βράδυ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αιματηρές συγκρούσεις στρατού - διαδηλωτών.

Το διάγγελμα Ταντάουι έγινε μετά από πολύωρες επαφές που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στο Στρατιωτικό Συμβούλιο και σε εκπροσώπους αρκετών πολιτικών δυνάμεων (κατά κύριο λόγο αστικών συντηρητικών ή φιλελεύθερων κομμάτων και του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων»). Μάλιστα, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», αν και είχαν κυρίαρχη παρουσία στην μεγάλη διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής όπου, για πρώτη φορά, εκφράστηκε τόσο μαζικά η λαϊκή αποδοκιμασία κατά του στρατού, δεν συμμετείχαν στις επόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, επικαλούμενοι «την αναγκαιότητα αποφυγής αιματοχυσίας». Είναι φανερό ότι γίνονται προσπάθειες από το αστικό πολιτικό σύστημα να χειραγωγηθεί ο λαός, που κάτω από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, βγαίνει στους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ