Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Πληρώνουν για βιβλία!

Η δωρεάν διανομή έχει περικοπεί στο ένα βιβλίο και ...κάτι ανά μάθημα! Κινητοποιήσεις οργανώνουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πληρώνουν για τα βιβλία τους, αφού, πρακτικά, το καθεστώς της δωρεάν διανομής έχει περιοριστεί στο ένα βιβλίο και ...κάτι, ανά μάθημα. Για ό,τι παραπάνω χρειάζονται, πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη! Ηδη, τα παραδείγματα είναι πολλά και οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) διοργανώνουν κινητοποιήσεις για το θέμα, προχωρώντας και σε συλλογή υπογραφών.

Σήμερα, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στη Φυσικομαθηματική διοργανώνουν κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας για το θέμα των συγγραμμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το «χαράτσι» ανά μάθημα είναι το Χημικό, όπου οι φοιτητές του πρώτους έτους, για ένα μάθημα, «καλούνται» να πληρώσουν (στο μάθημα «Ανόργανης Χημείας») 35 ευρώ για τον εργαστηριακό οδηγό και άλλα 30 ευρώ για εξοπλισμό εργαστηρίων, δηλαδή με το «καλημέρα» 65 ευρώ. Επίσης, στο Βιολογικό δίνεται μόνον ο ένας τόμος απ' τους δύο για το μάθημα «Οργανική Χημεία» και οι φοιτητές «καλούνται» να πληρώσουν το δεύτερο τόμο, που κοστίζει 60 ευρώ!

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει την Παρασκευή και στο Πάντειο, όπου πρακτικά δίνεται ένα βιβλίο ανά μάθημα και μόνον οι δίτομες εκδόσεις δίνονται ολόκληρες. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία Ι» του πρώτου έτους, το επιπλέον βιβλίο κοστίζει 17 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως καταργήθηκε η δωρεάν διανομή των «φακέλων» σημειώσεων και οι φοιτητές πρέπει να δίνουν σε φωτοτυπίες 3 ευρώ. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα επιπλέον βιβλία αγοράζονται συνεταιρικά!

Στο Πολυτεχνείο οι Επιτροπές Αγώνα θα κάνουν κινητοποίηση για τη δωρεάν διανομή την επόμενη Πέμπτη. Να σημειώσουμε ότι στο Πολυτεχνείο υπάρχουν μαθήματα όπου χρειάζονται τρία και τέσσερα βιβλία και από το δεύτερο βιβλίο και πάνω, σε πολλές περιπτώσεις, ζητείται ν' αγοραστεί. Σε άλλες περιπτώσεις, ο δεύτερος τόμος μιας έκδοσης αγοράζεται με ένα μικρό «συμβολικό» ποσό απ' τα αποθέματα που υπάρχουν, τα οποία όμως δε φτάνουν.

Τι ισχύει τυπικά

Το υπουργείο Παιδείας, μετά από μια ολόκληρη μεθόδευση μηνών, κατέληξε στον περιορισμό της δωρεάν διανομής βιβλίων, καθορίζοντας, τελικά, πως οι φοιτητές και οι σπουδαστές δικαιούνται ένα βιβλίο και ...κάτι ψιλά ανά μάθημα. Με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με ημερομηνία 30 Αυγούστου και τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων διανομής και κοστολόγησης διδακτικών βιβλίων, ηλεκτρονικών σημειώσεων και ενίσχυσης βιβλιοθηκών», ορίζεται ότι «οι φοιτητές και οι σπουδαστές δικαιούνται ένα διδακτικό σύγγραμμα (με τουλάχιστον δύο επιλογές) ανά μάθημα και διδακτικό σύγγραμμα θεωρείται ένα - και μόνο - έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο ελεύθερου εμπορίου»!

Επιπλέον, δικαιούνται (τυπικά πάντα) «έντυπες ή ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις ή τα ηλεκτρονικά βιβλία ελεύθερης πρόσβασης», μετά από σχετική έγκριση. Εκτός των συγγραμμάτων υποτίθεται πως δικαιούνται και «διδακτικά βοηθήματα» (κώδικες, λεξικά κ.ά), μετά από σχετική έγκριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ