Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Γραμμή στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής

Η αναπαραγωγή του εκβιασμού περί εξόδου από την Ευρωζώνη ήταν το κοινό στοιχείο στις τοποθετήσεις των εισηγητών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αμφότεροι υπερασπίστηκαν τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, επιχειρώντας μάταια να αναδείξουν επιμέρους διαχειριστικές διαφορές στις πολιτικές των κομμάτων τους. Τους... μετανάστες επιχείρησε να αναδείξει ως ενόχους για τις αντιλαϊκές προβλέψεις του προϋπολογισμού ο ΛΑ.Ο.Σ.

«Με τον προϋπολογισμό αυτό η Ελλάδα επιλέγει να παραμείνει στο ευρώ» επισήμανε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, αναπαράγοντας τα συνήθη τρομολαγνικά ψευτο-διλήμματα. Τόνισε ότι είναι απαραίτητος, αλλιώς θα έχουμε «επιστροφή πολλές δεκαετίες πίσω» και «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία»...

Παράλληλα ανέλαβε να υπερασπίσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία, στην οποία και αφιέρωσε το σύνολο της εισήγησής του. Υποστήριξε πώς έγιναν τεράστια βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού «ποτέ έως σήμερα δεν είχαν γίνει συλλήψεις για μη απόδοση ΦΠΑ», προσθέτοντας ότι η μη είσπραξη του συνόλου των βεβαιωμένων οφειλών οφείλεται σε αδυναμίες του μηχανισμού. Παράλληλα εκτίμησε ως επίτευγμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τη «μεγάλη άνοδο των εξαγωγών» και την «αύξηση παραγγελιών στη βιομηχανία», αφού στόχος ήταν να φτάσουμε «στην παραγωγική Ελλάδα που τόσο έχουμε ανάγκη». Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είπε ότι είναι το «κυρίαρχο αναπτυξιακό εργαλείο» και παρότι «είναι χαμηλοί οι πόροι, όμως μέσα στη δύσκολη συγκυρία το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι αυξημένο κατά 12%». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του ΕΣΠΑ λέγοντας πως «η επιτάχυνση της απορρόφησης οδηγεί στο 27% των κεφαλαίων να απορροφώνται σήμερα, σε αντίθεση με το 3,5% που ήταν πριν». Συνολικά εκτίμησε ότι στην οικονομία «σταδιακά μπαίνουν σε κίνηση περισσότεροι μοχλοί», δίνοντας ως παράδειγμα την «απλοποίηση των διαδικασιών για επιχειρήσεις», αφού «3.500 δημιουργήθηκαν μέσα από την υπηρεσία μίας στάσης».

Η ΝΔ εισηγείται τον προϋπολογισμό με «απόλυτη συναίσθηση της σημερινής πραγματικότητας», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ξεκαθαρίζοντας και αυτός εξαρχής ότι ο προϋπολογισμός είναι προϋπόθεση της παραμονής στην Ευρωζώνη. Οπως είπε, «σε αυτή την Ευρώπη είναι η θέση μας και όλοι πρέπει να την διασφαλίζουν, όμως το τίμημα δεν μπορεί να είναι η κοινωνική συνοχή». Ο Κ. Μουσουρούλης εστίασε την παρέμβασή του στην προσπάθεια να αναδείξει τη Νέα Δημοκρατία ως δύναμη που πρεσβεύει ένα εναλλακτικό μείγμα για την επίτευξη των δεδομένων δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς την περίοδο της έναρξης της κρίσης μιλώντας για «κακή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού», που «καθιστά επισφαλείς τους δημοσιονομικούς στόχους». Υποστήριξε επίσης ότι παρά τις προβλέψεις των μνημονίων που υπογράφηκαν, η ύφεση αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη, ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έφτασε στα 9 δισ. «παρά την φοροκαταιγίδα» και τις πολιτικές περιορισμού του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Τους οικονομικούς μετανάστες ως βασικό παράγοντα διαμόρφωσης των αντιλαϊκών χαρακτηριστικών του προϋπολογισμού επιχείρησε να παρουσιάσει ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Παύλος Μαρκάκης, συνδέοντας το θέμα της ανεργίας με τη μετανάστευση και αναφέροντας ότι για την επίλυση του προβλήματος «είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσουν αμέσως τα προγράμματα απασχόλησης και βέβαια η συρρίκνωση της λαθρομετανάστευσης». Οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι και για τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων σύμφωνα με το ΛΑ.Ο.Σ. αφού ο βουλευτής του υποστήριξε πως «το παραεμπόριο που συντηρείται κυρίως από λαθρομετανάστες υπολογίζεται κοντά στα 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αν συνυπολογίσουμε και τα χαμένα έσοδα που έχει το ελληνικό Δημόσιο από εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή». Παράλληλα δήλωσε πως «υπάρχουν επιπτώσεις στις δαπάνες της Υγείας» καθώς και «επιπτώσεις στα κοινωνικά επιδόματα, στα επιδόματα ανεργίας, στις επιδοτήσεις ενοικίων», ενώ υπάρχει και απώλεια από τη «συστηματική εξαγωγή συναλλάγματος».

«Η εφαρμογή αυτού του προϋπολογισμού ακόμη και αν πετύχει 100% θα φέρει νέα ύφεση και αύξηση της ανεργίας», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι δηλώνουν πως «ψηφίζουν μεν, αλλά διαφωνούν δε» μέσω διαρροών με «non paper». Σημείωσε ότι δεν γίνεται «να υπάρχει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση». Ανέφερε παράλληλα ότι «η ελληνική οικονομία θα είναι η μόνη στην ΕΕ που για 5η χρονιά θα έχει ύφεση» σημειώνοντας ότι τα δύο κόμματα ψηφίζουν έναν προϋπολογισμό «με μηδέν στην ανάπτυξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ