Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΥΡΩ - 12»
«Ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών»

Ενα ακόμα αντιδραστικό βήμα στο ευρωενωσιακό εποικοδόμημα

Το νέο περισσότερο ασφυκτικό και αντιδραστικό πλαίσιο, υποταγής της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης, στην πανίσχυρη Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της ΕΕ (πρώην Νομισματική Επιτροπή), πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στη σύσκεψη της ομάδας «ΕΥΡΩ-12» και στο Συμβούλιο Εκοφίν.

Αυτό προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, όπου, μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι στις δύο συνόδους θα συζητηθεί και «η ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη». Πρόκειται για τη γνωστή πρόταση του Ισπανού Επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις Πέντρο Σόλπερς, που σηματοδοτεί την επιτάχυνση της αντιδραστικής στροφής του ευρωενωσιακού εποικοδομήματος.

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές, το αντιδραστικό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που επιβλέπει τους μακροοικονομικούς στόχους κάθε κράτους - μέλους, δεν κρίνεται ικανό για το «συντονισμό» των οικονομικών πολιτικών. Ο Ισπανός Επίτροπος προτείνει να υιοθετηθεί, ότι σοβαρές οικονομικές αποφάσεις των 12 κρατών - μελών δε θα πρέπει να υλοποιούνται, αν προηγουμένως δεν έχουν συζητηθεί και εγκριθεί από την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή.

Με λίγα λόγια όχι απλώς εποπτικός έλεγχος, αλλά έλεγχος καθημερινός, ασφυκτικός, που σημαίνει ότι τα υπουργεία Οικονομικών μετατρέπονται σε παραρτήματα της Επιτροπής. Δεν πρέπει βέβαια να υπάρχουν αυταπάτες, ότι το νέο ασφυκτικό πλαίσιο, δεν αφορά όλες τις χώρες, αλλά τις λεγόμενες περιφερειακές γύρω από το γαλλογερμανικό άξονα. Κανείς δε θα διανοηθεί να εγκαλέσει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας σε απολογία, κάτι που αναμένεται να γίνει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα στα οικονομικά υπουργεία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Αυστρίας κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ