Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κορυφώνεται το κυβερνητικό έγκλημα

Δημοσιεύτηκε η «πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος», για την παραχώρηση των ναυπηγείων σε επίδοξους μνηστήρες

«Η εταιρία είναι το μεγαλύτερο σε δυναμικότητα ναυπηγείο στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Η εταιρία δραστηριοποιείται στους πιο κάτω τομείς: Νέες κατασκευές πολεμικών πλοίων επιφάνειας και υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό. Νέες κατασκευές επιβατηγών και άλλων τύπων εμπορικών πλοίων. Επισκευές και μετασκευές πλοίων. Βιομηχανικές Μεταλλικές κατασκευές και επισκευές αμαξοστοιχιών για τον ΟΣΕ και τον ΗΣΑΠ».

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ανήκουν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και είναι πέρα για πέρα αληθή. Εν προκειμένω, όμως, αποτελούν το «ισχυρό δέλεαρ», αλλά και υπόσχεση της κυβέρνηση για τεράστια κέρδη, προς τους μεγαλοσχήμονες ιδιώτες, που από χτες πλέον, μπορούν να εκδηλώσουν το «ενδιαφέρον» τους για την εξαγορά του τελευταίου δημόσιου ναυπηγείου της χώρας.... Ο Σκαραμαγκάς, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας παίρνει πλέον το δρόμο του Νεωρίου, της Ελευσίνας, της Αυλίδας, «συνοδευόμενος» από εκατοντάδες - σε πρώτη φάση - απολύσεις εργαζομένων και με την αβεβαιότητα για όσους παραμείνουν.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο «πωλητήριο», καθίσταται σαφές ότι οι όροι - όπως θα δούμε πιο κάτω - θα διαμορφωθούν από τους επίδοξους αγοραστές του Ναυπηγείου... Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι η εξασφαλισμένη κερδοφορία του υποψήφιου αγοραστή, αφού μέχρι στιγμής στο ναυπηγείο έχουν ανατεθεί δουλιές ύψους1 περίπου τρισεκατομμυρίου δραχμών, και όλες προέρχονται από το ελληνικό δημόσιο. Οι αναθέσεις που θα ακολουθήσουν, με βεβαιότητα αναμένεται ότι θα είναι πολλαπλάσιες...

Η δημοσίευση χτες με πληρωμένη καταχώριση στον Τύπο της «πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά μετοχών έως και 100% της εταιρίας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (Σκαραμαγκά), μέσω διεθνούς δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού», αποτελεί την πλήρη ολοκλήρωση ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων στον τομέα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ομως αποτελεί και ένα «Κολοσσιαίο» παράδειγμα εξαπάτησης του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, αφού η υπόθεση του ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει στηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Από τις τραγικές πλευρές του ζητήματος είναι η στάση που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια οι φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές του χώρου, που απροκάλυπτα είχαν αναλάβει το έργο της εξαπάτησης των εργαζομένων.

Τα πάντα στον αέρα

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του «πωλητηρίου», οι επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους αγοραστές, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στο σύμβουλο ιδιωτικοποίησης, μέχρι τις 9 του Μάρτη. Με την κατάθεση της επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και εντός 10 ημερών οι υποψήφιοι αγοραστές που θα πληρούν τα κριτήρια, θα υπογράψουν «Συμφωνία Εμπιστευτικότητας», με το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης, ώστε να πάρουν όσα στοιχεία τους ενδιαφέρουν για τα Ναυπηγεία, αλλά και να πληροφορηθούν τους όρους του ξεπουλήματος, αν βέβαια υπάρχουν όροι, αλλά και να κάνουν παρατηρήσεις για τη σύμβαση.

Συνεπώς, προκύπτει ότι οι «συμφωνίες» των πρασινογάλαζων συνδικαλιστών που διαπραγματεύτηκαν με την κυβέρνηση τους όρους του ξεπουλήματος του Σκαραμαγκά, δε στηρίζονται πουθενά. Οι όροι θα διαμορφωθούν από τους υποψήφιους αγοραστές και αναφέρεται στο «πωλητήριο»:.«... οι προεπιλεγμένοι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν παρατηρήσεις στο σχέδιο της σύμβασης. Μετά τις τυχόν παρατηρήσεις των προεπιλεγομένων ενδιαφερομένων, οι πωλητές θα οριστικοποιήσουν τη σύμβαση και θα τη θέσουν υπόψη των προεπιλεγμένων ενδιαφερομένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές». Δηλαδή, ούτε οι 1.400 θέσεις εργασίας διασφαλίζονται όπως λέει η πλειοψηφία του σωματείου.

Τώρα πλέον είναι σίγουρο ότι δε θα απολυθούν μόνο 600 εργαζόμενοι όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά πολλοί περισσότεροι, αφού θεωρείται δεδομένο ότι οι υποψήφιοι αγοραστές θα απαιτήσουν όσο το δυνατόν λιγότερους εργαζόμενους. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως, ούτε στην περίπτωση της ΣΟΦΤΕΞ, που πρόκειται για καραμπινάτο σκάνδαλο, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αναφερόταν ότι οι «μετά τις τυχόν παρατηρήσεις των προεπιλεγομένων ενδιαφερομένων, οι πωλητές θα οριστικοποιήσουν τη σύμβαση και θα τη θέσουν υπόψη των προεπιλεγομένων ενδιαφερομένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές» ή έστω κάτι παρόμοιο...

Η ιστορία έχει αρχίσει από παλιά

Η μεθόδευση του ξεπουλήματος του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά έχει αρχίσει από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια της ΕΤΒΑ, το 1985. Συνοπτικά θα αναφέρουμε ότι, επί της ουσίας, το «κόλπο» στήθηκε το 1995 με την εφαρμογή του συστήματος 51% στην ΕΤΒΑ και το 49% στους εργαζόμενους. Οι ταξικές δυνάμεις τότε κατήγγειλαν σε όλους τους τόνους ότι το «ερμαφρόδιτο» σύστημα του 51% - 49% ήταν ο προάγγελος της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Ναυπηγείου. Σήμερα, αυτοί που τα έλεγαν, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν στο απόλυτο. Ακολούθησε η ανάληψη της διοίκησης από την πολυεθνική Brown & Root, με το επιχείρημα την κερδοφόρα πορεία του Ναυπηγείου, αλλά τότε αρχίζει η συστηματική απαξίωση του ναυπηγείου από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της B&R. Οταν η αγγλική πολυεθνική, ολοκλήρωσε το «έργο» της υποβάθμισης, κατηγορήθηκε για ανικανότητα, προκειμένου να αναλάβει τον τελικό ρόλο ο γνωστός για την «εμπειρία» στο ξεπούλημα ναυπηγείων, Σ. Εμμανουήλ. Τότε από αυτές τις σελίδες είχαμε καταγγείλει ότι η ανάληψη της διοίκησης του Σκαραμαγκά από το Σ. Εμμανουήλ έγινε προκειμένου να υλοποιηθεί η τελική φάση του ξεπουλήματος. Τότε, όμως, δεχόμασταν στα γραφεία μας τις υβριστικές ανακοινώσεις της «πρασινογάλαζης» πλειοψηφίας του Σωματείου, όπου μας αποκαλούσαν συκοφάντες.

Το καλοκαίρι του 1999, στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΒΑ, ο διοικητής της Γ. Κασμάς, και παράλληλα πρόεδρος των ναυπηγείων, ανακοινώνει την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ - είπε τότε - είναι η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το περασμένο καλοκαίρι προσλαμβάνεται ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης για να φτάσουμε σήμερα στην κορύφωση της διαδικασίας για το ξεπούλημα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ